Sköra kvinnor och starka karlar

Gotland2009-04-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mer än sextio procent av alla sjukskrivningar står kvinnor för. Mer än hälften av alla som ringer till Bris, Barnens rätt i samhället, är tjejer och i den undersökning som organisationen presenterade i måndags är det en överväldigande majoritet tonårstjejer som mår dåligt.
Har siffrorna något samband? Förmodligen - men hur är mycket svårare att svara på.
Det kan vara så att flickor uppfostras till att vara just det svagare könet. Det är kvinnligt att vara bräcklig - och manligt att vara stark. Det kan vara en del av förklaringen.
En annan kan vara arbetslivet. De flesta som är sjukskrivna - och kvinnor - jobbar inom offentlig sektor. Arbetsbördan där kan vara annorlunda och tuffare än i andra yrken - och skilja sig mellan män och kvinnor inom samma yrke.
Regeringen vill nu dels utreda varför det kommer sig att kvinnor är sjukare än män, dels försöka göra något åt det. 41 miljoner kronor har skjutits till för ändamålet.
Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) ska för sex miljoner bland annat svara på om det är arbetsplatserna som skiljer sig mellan könen, om det handlar om olika arbetsuppgifter eller om det är så att kvinnor har andra former av sjukdomar än män.
Karolinska institutet får tio miljoner för att bedriva ett projekt med kvinnors ohälsa i fokus. Där utreds om kvinnor uppfattar att de bemöts annorlunda än män inom sjukvården. Och om sjukfrånvaro leder lättare till förtidspension för kvinnor än för män.
Försäkringskassan får, slutligen, 25 miljoner till ett samordningsprojekt för bättre rehabilitering. De ska i sin tur skjuta till pengar till de kommunala samordningskanslierna som finns - dessa har kontakt med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, sjukvården och det lokala näringslivet.
Initiativet är strålande, men det är ändå beklämmande att det finns så lite kunskap om ett så stort problem för politiken att ta spjärn mot.
Det känns som en tanke när Bris presenterade rapporten om att tonårstjejer mår sämre än killarna samma dag som regeringen satsar pengar för att få ner kvinnors sjuktal.
Unga män blir ofta utåtagerande när de mår dåligt. Unga kvinnor reagerar ofta med att skada sig själva. Att det beteendet, fast mognare, följer med upp till vuxen ålder kan mycket väl vara en bidragande orsak till att kvinnor är sjukare än män.
Stress, utbrändhet och andra psykiskt orsakade sjukskrivningar drabbar kvinnor i första hand. Det kan förstås ha sin grund i att kvinnor tar ett större ansvar för hem och barn än deras makar.
Allt detta borde regeringen också utreda. Men med detta sagt är det ändå mycket välkommet att de nu börjar nysta i varför kvinnor är sjukare än män. I nästa andetag bör de ta reda på varför skillnaden börjar redan i tonåren.
Läs mer om