Skrämmande brister i kommuner
Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Endast en av tre kommuner kontrollerar själva detta med tillgängligheten. Att åtgärda hinder som upptäckts är det bara var femte kommun som klarar.
Liknande, om inte än mer skrämmande, uppgifter framkommer i en undersökning som Sveriges Radios ekoredaktion genomfört. Den visar att alla Sveriges 290 kommunhus har någon brist i tillgängligheten. Det kan vara brist på handikappvänliga parkeringsplatser och toaletter, otillgängliga entréer, höga receptionsdiskar samt trappor, trösklar eller annat som sätter stopp för ett besök hos ansvarigt kommunalråd. Helt orimligt, diskriminering och en direkt begränsning av demokratin!
Vägen till en bättre tingens ordning är dock inte alldeles självklar. I ett försök att visa på handlingskraft går regeringen, tillsammans med ledningen för SKL, nu ut och redogör för vad som gjorts och vad som planeras. En överenskommelse har träffats om en gemensam strategi för att öka tillgängligheten. SKL inventerar som sagt problemen, ska ordna konferenser och utbildningar och regeringen lovar att förbättra tillgängligheten hos de statliga myndigheterna.
Gott och bra men frågan är om det räcker. Från åtminstone delar av handikapprörelsen är man nämligen starkt kritisk. Aktionsinriktade "Marschen för tillgänglighet" driver hårt kravet på lagstiftning med effektiva sanktionsmöjligheter.
När den ansvariga ministern, Maria Larsson, i P1 Morgon får tillfälle att diskutera frågan blir det bara tröttsamt tal om den gamla regeringens fel. Snart måste regeringen Reinfeldt börja ta ansvar för sin egen politik och sina egna uteblivna åtgärder annars kan den heller inte få något beröm för sina goda resultat.
Om lagstiftning med skadestånd och sanktioner är rätt väg att gå för att skapa tillgänglighet för alla kan alltid diskuteras. Men kanske är det bara hot om straff och tunga skadestånd som kan få fart på utvecklingen. För konferenser och välmenande uttalanden i all ära men "lagens långa arm" är i många lägen det enda som hjälper.