Skuggbudget utan specifikt gotländskt
Näsudden är ett pionjärområde för vindkraft och därigenom har Gotland fått sin placering i framkant på vindkraftsutvecklingen. Arkivbild: Bengan Zettergren
Foto: Zettergren Bengt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När socialdemokraterna i fredags presenterade sin så kallade skuggbudget så är det ett dokument som givetvis inte är lika omfattande som regeringens. Det sistnämnda tar ju upp det mesta in i minsta detalj. Men i ett läge där man varit så starkt kritisk i en fråga borde den också ges plats i alternativförslaget. Faktum är för övrigt att i socialdemokraternas aktstycke finns inte Gotland nämnt specifikt en enda gång.
Nu har givetvis också de förslag som förs fram i socialdemokraternas skrivning inverkan på Gotland. Men, som sagt, den förut så kritiserade lösningen av utveckling och forskning kring vindkraften nämns inte.
Samtliga tre oppositionspartier presenterade motförslag till Alliansens budget i fredags, men inte enat utan varje parti för sig. Här kan vi alltså tydligt se att det i alla fall ännu inte finns något egentligt alternativ till sittande regering. Även om socialdemokraterna i vissa opinionsmätningar just nu har höga siffror så kommer det inte att räcka till en enpartiregering, och då gäller ju att ge ett trovärdigt gemensamt alternativ som kan ställas mot och vägas i förhållande till det som Alliansen presenterar. Ja, i alla fall måste man bestämma sig för om det blir statsrådsposter för alla tre partier eller inte.
Socialdemokraterna hade för övrigt ett riktigt drypande valfläsk: Pensionärerna skall få skatterabatt på 2 000 kronor. Varje år. Detta som en kompensation för att de med förvärvsarbete har det så kallade jobbskatteavdraget,
Det här förslaget kan tyckas vara tilltalande, men samtidigt så erkänner socialdemokraterna därmed att man själva i regeringsställning inte lyckades tillgodose pensionärernas behov. För det är ju egentligen vad det handlar om. Pensionerna har i sin utveckling inte hängt med i den allmänna kostnadsökningen. Egentligen är det ingen pensionär som seriöst kräver att skatteavdragen skall vara lika för pensionärer och de yrkesverksamma. Nej, det gäller nivåerna och med socialdemokraternas fredagsförslag så borde pensionen i stället höjas med minst 5 000 kronor .
Resonemanget om skatteavdrag för pen-
sionärer visar också en annan egenhet hos socialdemokraterna, nämligen att ingen grupp kan prioriteras framför någon annan grupp. Det kan låta tilltalande och solidariskt, men i vissa lägen måste man kunna få göra åtgärder som gynnar ena eller andra kategorin. Jobbavdraget är ju i sin grund konstruerat för att det skall löna sig att arbeta, tilltala en välfärdsskapande grupp som annars blir kvar i ett utanförskap där bidragsersättningar kan ge mer ekonomisk fördel än att börja jobba.
Detta skall dock hållas isär från att pensionärerna just nu är en grupp som halkat efter i den ekonomiska utvecklingen - under socialdemokratiskt styre.