Slaget om skolan är vunnet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men utbildningsminister Jan Björklund (fp) såg ändå belåten ut när han fick gå upp i talarstolen. Skolpolitiken är ju hans självklara arena, betygsfrågan hans hemmaplan. Och det är få som njuter lika mycket som Björklund av att damma av älsklingsmetaforerna ur den egna repertoaren:
"Om man ska lära sig att hoppa högt, så underlättar det om det finns en ribba. Man ska veta vad som förväntas av en och man ska efteråt kunna avgöra om man nått upp till målet."
Förberedd kontring
Björklund talade lugnt och säkert, men ivern lyste i ögonen. Till sist kunde han inte stilla sig utan viftade med knytnäven mot kammaren:
"Med fler betygssteg belönar vi arbete och flit i skolan, och det vill vi göra. Med fler steg är det närmare till att höja sitt betyg och fler kommer att anstränga sig!"
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson var förberedd på liknelserna, men lät sig inte imponeras. Lugnt och tillbakalutat sågade han alliansens förslag om att sänka betygsåldern.
"Det hjälper inte att ha en ribba om Kalle inte ens vet var den ribban ligger Om Kalle och hans mamma får ett papper med klara besked om vad han är bra på, vad han borde jobba mer på, så vore det ofantligt mycket bättre."
Fram och tillbaka
Så böljade diskussionen fram och tillbaka, enligt invanda mönster.
Socialdemokraternas Marie Granlund vädjade för småbarnens rätt att slippa betyg:
"En liten sjuårig tjej eller kille kan stämplas som icke godkänd. Detta är helt barockt."
Moderaternas Margareta Pålsson vände istället sin indignation mot den socialdemokratiska skolpolitiken.
"Den kravlösa skolan har drabbat de elever som behöver skolan mest."
Gunilla Tjernberg (kd), en nätt dam, nådde knappt upp till talarstolens mikrofon. Men i torsdags fyllde hon ut kammaren med sin hänförelse. Med alliansens politik kan eleverna äntligen få stöd och uppmuntran, förklarade hon entusiastiskt.
Till sist var det dags för Rossana Dinamarca (v), som med stadig blick och kraftfull röst fördömde betygshetsen i den politiska debatten.
"Det vi behöver göra i svensk skolpolitik är att återupprätta bildningstanken Vi kan inte låta eleverna ta stryk av borgarnas oansvariga politik!"
I över en timme pågick diskussionen - och trots det sades ingenting nytt.
Alliansen lade sitt krut på att hylla lärarkåren. De svenska lärarna är kloka, de är professionella, de vet hur man kan bygga en skola med ramar och kramar!
Oppositionen svarade med att attackera betygen: betyg delar upp, betyg stämplar, betyg leder till ytliga kunskaper som är meningslösa i dagens informationssamhälle.
Skulle visa positionering
Ingen som lyssnade kan ha blivit mycket klokare. Men det var väl inte heller poängen med denna exercis - meningen var istället att oppositionen skulle få visa sitt missnöje och alliansen sin enighet.
När den uppmätta tiden tog slut stegade Björklund fram till Granlund för att skaka hand. Hon vände sig sedan snabbt om och gick, men det tycktes inte bekomma honom. På skolområdet har alliansen råd att ta oppositionens ilska med ro - slaget om skolan har redan vunnits.