Slavhandel tycks aldrig upphöra

Gotland2007-12-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I år högtidlighålls 200-årsjubileet av den transatlantiska slavhandelns avskaffande. Det sker i anslutning till FN:s årliga dag om slaveriet den 2 december.
Slaveri har funnits i olika kulturer genom årtusenden. Det fanns i det antika Grekland. Det fanns i Romarriket. Det fanns i Norden under Vikingatiden.
Den transatlantiska slavhandeln påbörjades under sent 1400-tal. En slavhandel som gick från Afrika till Nordamerika, Västindien och Sydamerika.
Kung Affonso av Kongo skriver i ett brev år 1526: "Varje dag rövar handelsmännen bort vårt folk..så omfattande, att vårt land helt har avfolkats". Handeln skedde i en så kallad triangeltrad.

Grymma slavtransporter
Gevär, knivar, alkohol med mera skeppades från Europa till Afrika. För dessa varor bytte man till sig slavar, som fraktades till Amerika. Skeppen återvände sedan med åtråvärda kolonialvaror, som socker, tobak, rom, kaffe och bomull.
Transporterna var grymma. Skeppen överlastade för profitens skull. En av sex slavar dog under överfarten. Många drabbades av sjukdomar. Innan överfarten ställdes människorna (även barn) upp på en stor öppen plats och undersöktes noga av skeppsläkaren.
De som godkändes märktes på bröstet med ett glödgat järn, likt boskap. Olika märken för de olika handelsländerna Spanien, Portugal, Nederländerna, England och Frankrike.
Sverige hade sin del i denna handel. Redan 1646 organiserades den första svenska expeditionen av köpmannen Louis de Geer. Slavar skeppades över från Västafrika till Västindien.
Vid hemkomsten till Stockholm året därpå var skeppet fyllt av socker, guld, elfenben och fyra svarta slavar, som överlämnades till rikskanslern Axet Oxenstierna.

Sverige avskaffade slaveriet
Svenska Afrikanska Kompaniet drev sedan under lång tid slavhandel med privilegier från Drottning Kristina. 1784 förvärvade Sverige den västindiska ön Saint Barthélemy och höll där egna slavar.
I mars 1807 signerade USA:s president Thomas Jefferson en lag som förbjöd slavhandel. Några veckor senare följde England efter.
Men det dröjde ytterligare 80 år innan denna slavhandel helt upphörde. Sverige avskaffade slaveriet först 1847. En skamfläck på Sveriges baner. Läser man i Nationalencyklopedin om Louis de Geer, så står det inget om hans bravader vad gäller slavhandel. Det har man mörkat. Men sanningen kommer alltid fram.
Sant är att uppemot 25 miljoner afrikaner fraktades bort över haven. Drygt 17 miljoner kom i arbete.
En slavhandel som brukar kallas Den Afrikanska Förintelsen. Kan jämföras med den näraliggande Förintelsen, då Hitler dödade ca 5,8 miljoner judar. Plågsamma kapitel i mänsklighetens historia.

300000 barnsoldater
Nu högtidlighåller man alltså 200-årsminnet av att den transatlantiska slavhandeln i princip upphörde. Det kan man visst göra. Det är bara det att människan inte har lärt av historien. Slavhandeln fortsätter, som vi alla vet, även i vår tid.
En omfattande handel med kvinnor och barn, med sexuella syften. Det som idag kallas trafficking. Cirka fyra miljoner drabbas årligen av denna handel.
Till detta kan läggas att FN-organet ILO nyligen beräknat att 191 miljoner barn mellan fem och 14 år är i arbete, 40 procent av dem i farligt arbete. Dessutom finns 300000 barnsoldater i ett 30-tal konfliktområden. Allt detta är också slaveri.
Slavhandel och slaveri tycks aldrig upphöra. Ligger det månne i människans natur? Jag vill inte tro det.
Läs mer om