Sluta droga barnen och satsa på behandling och pedagogik!

Specialpedagogiska skolmyndigheten har med närmare en halv miljon kronor sponsrat en film om ADHD av en känd farmakaförespråkare. Generaldirektör Greger Bååth besöker veckans särskolekonferens i Visby. Varför sponsrar hans myndighet ett ökat drogande av barn?

Specialpedagogiska skolmyndigheten har med närmare en halv miljon kronor sponsrat en film om ADHD av en känd farmakaförespråkare. Generaldirektör Greger Bååth besöker veckans särskolekonferens i Visby. Varför sponsrar hans myndighet ett ökat drogande av barn?

Foto:

Gotland2009-04-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hur kan det komma sig att säkert välmenande personer anser att man bör behandla lättstörda och rastlösa barn med tillväxthämmande medel? Cirka en procent av alla gotländska barn under 16 år medicinerades 2007. Och detta är bara början om läkemedelsindustrin får som den vill.
En noggrann och mycket omfattande långtidsundersökning av effekterna har genomförts av ett stort antal experter (MTA-studien). Efter tre år tolkade man resultaten som stöd för medicinering och Socialstyrelsen skrev 2002 om "en milstolpe i barnpsykiatrins utveckling till evidensbaserad disciplin".
Psykiatrisamordnaren Anders Milton beklagade förra året i TV4 "att det finns vissa människor som inte har accepterat att det här är evidensbaserad behandling, att det här är vetenskap och beprövad erfarenhet".

Ogrundad optimism
Efter åtta år är dock situationen (och evidensen) helt förändrad och man kan konstatera att det inte längre finns något stöd för medicinering (enligt Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 23 mars 2009).
En av de i långtidsstudien deltagande forskarna, William Pelham, sade i ett BBC-program redan i slutet av 2007: "Jag tror vi överdrev den positiva effekten av medicinen i den första studien." (BBC-dokumentär 12 nov 07: What next for Craig. http;//news.bbc.co.uk/2/ni/programmes/panorama/7079233.stm.)
Det var denna ogrundade optimism som fick fotfäste i Sverige. Idag anser Professor Pelham (en av männen bakom ADHD-preparatet Concerta) att det är nödvändigt att föräldrar informeras om de negativa resultaten.
Med landets skolor som målgrupp har Specialpedagogiska skolmyndigheten med närmare en halv miljon kronor sponsrat en film om ADHD av Vanna Beckman, känd som engagerad farmakaförespråkare. Lärarhandledningen till denna film har för läkemedelsbolaget Eli Lillys räkning skrivits av Agneta Hellström. Hellström är ordförande för kunskapsrådet inom föreningen Attention (intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionshinder) och har samtidigt arbetat för landsting och läkemedelsbolaget (som för övrigt investerat en miljon i Attention).

Det högsta bötesbeloppet
Eli Lilly marknadsför ADHD-medicinen Strattera, som varit föremål för tiotusentals rapporter om olika skadeverkningar inklusive många dödsfall. Det bidrar knappast till förtroendet för bolaget när USA:s justitiedepartement den 15 januari i år meddelade, att Eli Lilly ska betala det högsta bötesbelopp som någonsin ådömts ett enskilt företag, sex miljarder kronor, samt skadestånd runt 13 miljarder. Detta för att man bearbetat läkare att sprida ett olagligt och mycket farligt antipsykotiskt preparat (Zyprexa).
I referenslistan till skolfilmens lärarhandledning återfinns även på framträdande plats en CD-ROM som framställts tillsammans med läkemedelsföretaget Janssen-Cilag, som marknadsför Concerta.
Lärarkåren utsätts för en massiv kampanj som syftar till tidig upptäckt och behandling av barn med ganska normala problem, men som antas ha ett neuropsykiatriskt funktionshinder. Ett par barn i varje klass förväntas bli identifierade. Kommer lärarna att informeras om att medicinindustrin är djupt inblandad?

Många svåra biverkningar
I långtidsstudien redovisas ett antal svåra biverkningar av ADHD-medicinering. Den kanske mest anmärkningsvärda är att barnens tillväxt hämmas och de blir några centimeter kortare.
Eli Lilly har även tvingats varna för att Strattera, i vanligt förekommande dosering, kan orsaka hallucinationer, vanföreställningar, mani eller upprördhet hos barn och tonåringar som inte har någon tidigare historia av psykotisk sjukdom eller mani.
Man har tidigare kunnat tolka de maniska reaktionerna som bipolär sjukdom (manodepressivitet) och kompletterat med tunga antipsykotiska preparat.
Enligt en av de mycket få undersökningar som gjorts av de medicinerades egna upplevelser ansåg de att den viktigaste positiva effekten av behandling med centralstimulantia var att deras lärare och föräldrar gillade dem bättre när de tog sin medicin.
Över hälften uppger biverkningar som aptitlöshet, sömnsvårigheter, mag- eller huvudvärk och är tveksamma eller negativa till fortsatt medicinering. 4 av 10 rapporterar tics (ofrivilliga ryckningar) (Moline & Frankenberger, 2001).

Vad säger generaldirektör Bååth
Det är ett märkligt fenomen vi bevittnar. Tidigare marknadsfördes mediciner, som ansågs kunna bota olika vanligt förekommande sjukdomar. Idag marknadsför industrin istället sjukdomsdiagnoser för att öka försäljningen av sina dyra preparat.
I Sverige har kampanjen varit framgångsrik. I stort sett fördubblades försäljningen av Strattera, Concerta och Ritalina förra året och läkemedelsindustrin tjänade enligt Apotekets redovisning cirka 200 miljoner.
Bör Specialpedagogiska skolmyndigheten sponsra denna kampanj? Vad säger generaldirektör Greger Bååth som representerar skolmyndigheten vid veckans särskolekonferens i Visby?
Läs mer om