S&M skrotar de ekonomiska målen när de behövs som mest

Gotland2023-06-14 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-PERSPEKTIV

Nästa vecka tar regionfullmäktige flera stora beslut. När det gäller budgeten så har vi alla partier enats om att det är planeringsförutsättningar vi just nu tar beslut om inför 2024 och slutlig driftbudget tas i november. 

Planeringsförutsättningarna innebär att vi kompenserar för löneökningar, demografi med fler barn och äldre samt kompensation för medicinskteknisk utveckling och uppräkning av externa avtal. 

Om inte staten räknar upp statsbidragen inför 2024 blir det en minusbudget. Det är möjligt tillfälligt genom den resultatutjämningsreserv som vi byggt upp under förra mandatperioden. Det är en exceptionellt svår situation som samtliga kommuner och regioner just nu befinner sig i på grund av snabbt ökade pensionskostnader till följd av den höga inflationen. Tidö-partierna och regeringen måste ge tydliga besked nu, för att undvika kortsiktiga besparingar! 

Delårsrapport 1 som också tas upp på fullmäktige på måndag visar att Region Gotland kommer göra stora underskott i år om inte nämnderna klarar av att hålla sin budget. S/M-styret har nu ett stort ansvar att se till att samtliga nämnder vidtar åtgärder för att minska underskotten samt att de planerar och anpassar verksamheten utifrån de ekonomiska utmaningarna.

Verksamheterna styrs via budget och den nya styrmodellen som bygger på den regionala utvecklingsstrategin, Vårt Gotland 2040 och de prioriteringar och mål som fullmäktige beslutar om för perioden 2024-2027. 

Döm om min och Centerpartiets förvåning, när  S/M-styret har enats om att ta bort de ekonomiska målen för perioden fram till 2027. Hur kan Moderaterna gå med på det? De som alltid lyft fram hur väsentligt det är med ordning och reda i ekonomin? 

Det viktigaste för att säkra en trygg offentlig service med bra kvalitet är att det finns en långsiktighet i ekonomistyrningen. Många av förslagen till nya mål för nämnderna är kostnadsdrivande enligt underlaget, samtidigt tar alltså politiken bort de ekonomiska målen för perioden trots att det kommer vara viktigare än någonsin att bygga en långsiktigt stark ekonomi inför framtiden. Det är precis så otydligt och ologiskt som nya styrets agerande är.

På måndag kan de politiker som vill prioritera att öka andelen närodlade livsmedel i de offentliga köken stödja det förslag som Centerpartiet driver. I regionstyrelsen röstade tyvärr alla moderater och socialdemokrater emot det.

I Gotlandshems nya ägardirektiv är målet att 300 bostäder ska påbörjas till 2027 med hyresrätt som huvudsaklig upplåtelseform. Ägardirektivet är bra och sätter inte stopp för Gotlandshems planer att bygga också bostadsrätter för att klara delar av finansieringen framåt men beslut ska tas i regionfullmäktige. 

Nu behöver Gotlandshem få ett tydligt besked vad S/M-styret egentligen tycker om bostadsrätter på Gråbo ängar. Varför dras det i långbänk? Varför får inte Gotlandshem ett tydligt besked på bolagets fråga om möjligheten att bygga blandad bebyggelse? Gotland behöver bostäder!

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.