Snygg, framgångsrik och lycklig

Gotland2007-09-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sverige är ett märkligt land. I ingen annan demokrati har ett parti dominerat så mycket som socialdemokraterna gjort. De hade för ett år sedan regerat i 65 av de senaste 74 åren. Den 17 september i fjol röstade dock en majoritet av väljarna annorlunda.
Förra årets valrörelse beskrevs när det begav sig som ett segertåg för moderaterna - deras omsvängning blev grunden för att Allians för Sverige kunde bildas. Nu beskrivs valrörelsen av allt fler - framför allt vänsterdebattörer - som en folkomröstning för eller emot Göran Persson. Men den bilden är tveksam.

Gemensamt alternativ
De fyra borgerliga partierna gjorde något som borgerligheten aldrig tidigare har gjort gjort. De bestämde sig för att vinna valet tillsammans; inte enskilt försöka bli så stora som möjligt och kompromissa efter valet, utan de redovisade noga vad de tänkt göra med makten om de fick den.
Nu ett år efter valet har åtta av tio vallöften infriats enligt en undersökning som tidningen Riksdag och Departement gjort.
Fast trots att vallöftena uppfylls är stödet från väljarna uselt. Det är förmodligen där som kraxet om folkomröstning kring Persson får sin näring.

Viktigt att berätta
I de opinionsundersökningar som gjorts ligger alliansen i genomsnitt tio procentenheter efter vänsterblocket. Det är fasligt mycket och torde oroa i regeringskansliet och partihögkvarteren.
Det är viktigt att kommunicera varför man gör något. Tre stora förändringar har inte kommunicerats på ett bra sätt: fastighetsskattens avskaffande - hur och på vilket sätt; a-kasseavgiftens höjning - varför så mycket dyrare; och slutligen sjukersättningens utformning - varför ny beräkningsgrund och varför sänka taket.
Aftonbladets Lena Mellin har sammanfattat den borgerliga politiken så här: "Du ska vara snygg, framgångsrik och lycklig - annars kan du dra åt helvete." Osakligt och osmakligt, men ändå en bild som många väljare nu har.
Stora delar av alliansens politik är den totala motsatsen till Mellins famösa uttalande: skolpolitiken, vårdgarantin, rehabiliteringsgarantin, stödet till långtidssjukskrivna att bli arbetsföra, skattesänkningar till låg- och medelinkomsttagare bland flera.

Tydliga alternativ
Det är dåligt för det demokratiska samtalet att man från socialdemokratiskt håll skyller valförlusten på Persson. Då har man redan gjort den förändring som behövs för att vinna nästa val. Det är också vanskligt om borgerligheten inte tar åt sig av svikande stöd utan mest hänvisar till vallöften. Det kan vara så att valmanifest och andra grandiosa gester inte är tillräckligt för att vinna väljarens förtroende. Regeringspartierna måste bli bättre på att förklara varför de reformerar.
I går träffades alliansledarna och firade valsegern för ett år sedan. I ett seminarium pratade de politik i praktiken. Det är ett gott steg framåt.
Kanske gör Mona Sahlin och hennes grönröda kompisar likadant i en nära framtid. Då har väljaren möjlighet att 2010 göra ett upplyst val mellan två tydliga alternativ.
Läs mer om