Socialdemokratin är nu ett intresseparti för anställda

Gotland2007-05-24 01:06
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ibland har jag sagt att jag skulle nog inte klarat att vara socialdemokrat om inte Broderskapsrörelsen funnits. De kristna socialdemokraterna är en liten, hanterlig bit av den koloss som är Arbetarrörelsen.

Där man kan känna sig lite utanför om man inte är LO-medlem och med i en fackklubb. Särskilt nu när föreningsverksamheten tynar.

Ännu viktigare för mig är att broderskaparna har en bestämd idé om vad socialistisk ideologi går ut på. Vi fick en 1-maj-hälsning från ordföranden Peter Weiderud, som legat bredvid mitt tangentbord hela månaden.

Ett tjänstesamhälle
Han säger några väsentliga saker, som jag gärna ville diskutera vidare.

"Socialdemokratin var mästare i att söka politiska lösningar i industrisamhället, det var ett samhälle som dominerades av värderingar som rationalitet, sekularism, materialism och kollektiva lösningar.
Idag rör vi oss i snabb takt mot ett tjänstesamhälle där de dominerande värderingarna är immateriella snarare än materiella Rättvisan är moralisk snarare än legal. Arenan är glokal, både mer lokal och global
När (industrisamhällets) lösningar utmanas av nya värderingar, har det funnits en tendens att avfärda värderingarna som uttryck för en önskan att driva samhället mot höger.
"

Vad menar han riktigt med det? En gång i tiden organiserade arbetarrörelsen de mest utsatta i samhället. Underbetalda, utnyttjade, rättslösa arbetare. Idag är större delen av socialdemokratins kärntrupper mycket välbeställd medelklass.

Se dig omkring på dina bekanta med säkra jobb! Behöver de verkligen tre procents lönehöjning varje år? Hur blev det socialdemokratisk ideologi att ständigt öka konsumtionen. Vi har ju redan allt vi behöver.

Dagens utsatta grupper
De utsatta grupperna idag, det är de alltfler arbetslösa, de som föll bort genom kravet på allt större effektivitet, allt högre kompetens.

Det är också de många småföretagarna. De med mycket osäkra inkomster, som förvisso inte liknar kollektivavtalens. De som inte har möjlighet att ordna en vikarie om de blir sjuka. De som inte har råd med pensionsförsäkringar. De som inte är med i Facket.

Weiderud igen: "Postmoderna värderingar är mer jämlika, mer miljömedvetna, mer självständiga, mer toleranta och mer internationellt orienterade, jämfört med industrisamhällets värderingar."

När jag blev socialdemokrat på 70-talet gällde devisen: Ökad jämlikhet! Kan man nå det utan att de som redan har mycket får avstå något? För kristet tänkande är det viktigt att kunna se bort från sina egna intressen.

Men socialdemokratin är nu ett intresseparti för de anställda. Partiet har funnit att vi behöver rösterna från TCO och SACO också för att kunna vinna val. Då får man tala tyst om att avstå från lönehöjningar.

Göran Persson hade en vision om "det gröna folkhemmet". Undras om han inte stångade sig blodig mot dem som inte vill avstå något av sin bekvämlighet. Inte ens för att rädda jordens klimat.

En medveten omfördelning
Ser vi sedan ut över världen blir det ännu mer orimligt. Hur kan vi, den lilla, rika del av jordens befolkning som bor i Västvärlden, kräva att vi skall kunna ta till oss ännu mer av jordens begränsade resurser?

Det är hög tid att vi börjar tala om medveten omfördelning först i vårt eget samhälle och sen i världen, och överföring av resurser till dem som har alldeles för lite.

Som kristen känner jag med Weiderud. "Broderskapsrörelsen skall bidra med vår internationalism, vår värdegrund, vårt långsiktiga perspektiv och vårt frihetliga arv. Precis de egenskaper som gör att vi känner oss mer hemma, jämfört med partiet i stort, i de samhällsförändringar vi nu står i."

Läs mer om