Socialdemokratiskt rådslag
Kommer Mona Sahlin att lyckas förnya sitt parti genom höstens rådslagsdiskussioner? foto: roger vikström/scanpix
Foto: ROGER VIKSTR…M / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är nämligen hästlängder, för att inte sägas ljusår, mellan den kritik och framför allt retorik som Pär Nuder använder sig av och den öppna och prövande attityd som kommer till uttryck i det nu aktuella rådslagsmaterialet.
Motverka fusk
I det socialdemokratiska rådslagsmaterialet om välfärden diskuterar man öppet om det inte behövs "drivkrafter" som "gynnar arbete, motverkar fusk och överutnyttjande". Man talar om hur balansen mellan "rättigheter och skyldigheter" ska se ut. Och man vågar sig på att redovisa de svåra finansieringsproblem som bland annat en kraftigt åldrande befolkning för med sig.
Nu skall det förstås först som sist sägas att detta är den diskussion som rådslaget vill initiera. När detta sedan väl genomförs ute i rörelsen kan ju beskedet bli ett rungande nej till all förnyelse.
Avslöjande utfrågning
Problemet för Mona Sahlin och den övriga partiledningen är att medan den här oerhört viktiga förnyelsediskussionen i partiet pågår så förväntas man ändå komma med en massa svar och besked. Något som var väldigt uppenbart i den utfrågning KG Bergström härom veckan hade med Sahlin i sitt nya TV-program. Där blev den socialdemokratiske partiledaren svaret skyldig om det mesta.
Och lika illa riskerar det att gå när socialdemokraterna nu i höst ska möta moderaterna i en serie debatter. En av dem mellan Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt.
Saklig diskussion
För istället för att slänga diverse slagord mot varandra borde de sätta sig ned för att sakligt och lugnt diskutera vad de tillsammans kan göra för att trygga välfärden i vårt land. Självklart finns det också stora skillnader mellan regering och opposition men framöver ser det ut att mer handla om grader än art.
Socialdemokratin ger inte sällan uttryck för en mer positiv människosyn än borgerligheten. De tror att drivkrafterna och kontrollen inte behöver vara särskilt omfattande för att få svenska folket att "göra som man vill". Men som framgår av rådslagsmaterialet avvisar man det inte helt. Då borde det också finnas en grund för ett bredare samförstånd, till exempel om reformeringen av socialförsäkringarna.