Soldater är inga stålmän
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den svenska insatsen i Mazar-e-Sharif har inte varit förskonad från attacker från grupper som inte gillar den utländska närvaron. Att de svenska soldaterna i ISAF-styrkan dessutom har börjat gå in aktivt i oroshärdar ökar riskerna för svenska förluster men bidrar till att förebygga än värre situationer.
Ökad internationell närvaro innebär dock högre krav på att det finns en fungerande krishantering, både på plats och när soldaterna återvänder. Svenska soldater kommer att komma hem från Afghanistan, Adenviken och Kosovo med trauman i bagaget.
De som söker hjälp måste ges sådan, men det måste också finnas strategier för soldater som inte söker hjälp. Många väljer att hålla tyst om sina psykiska problem i hopp om att fruktansvärda minnen går att tränga bort. Erfarenheter från de svenska insatserna på Balkan visar att bortträngning och frånvaron av professionell hjälp kan få förödande konsekvenser.
En hemvändande soldat med psykiska eller psykosociala problem riskerar att orsaka svårigheter i sin omgivning. De anhöriga får tillbaka en person som tycker att livet i Sverige känns meningslöst och blir oförmögen att delta i de enklaste vardagssysslor.
Varnande exempel kan hämtas från USA. Många hemvändande soldater från krigen i Irak och Afghanistan har haft svårt att återanpassa sig till ett civilt liv. Kriminaliteten bland veteranerna har ökat, liksom skilsmässor i soldatfamiljer. Under 2009 har självmord orsakat fler dödsfall bland amerikanska soldater än strid.
De misstag som den amerikanska försvarsmakten har gjort ses nu över. Uppföljningen av de hemvändande soldaterna har varit för dålig. Försvaret har varit okänsligt för varningssignaler om psykiska problem. Många soldater står inte ut med minnena från kriget, en del lider av fruktansvärda skuldkänslor för att de själva klarat sig i situationer där kamrater har dödats.
Goda strategier sparar både mänskliga och ekonomiska resurser. Det kostar stora summor när soldater avbryter sina utlandsuppdrag i förtid. Den svenska försvarsmakten har dessutom påpekat att rekryteringsfrågor spelar roll. Det är en viktig insikt. Att rekrytera rätt personer och att hitta de befäl som kan skapa drägliga arbetsförhållanden också i psykiskt pressade situationer är en nyckel till att minska psykiskt lidande.