Somaly Mam fick Barnens Nobelpris
Somaly Mam från Kambodja har tagit emot Jordens Barns Pris ur Drottning Silivias hand. Ett pris som brukar betecknas som Barnens Nobelpris. Hon startade en organisation för att kämpa mot trafficking och sexslaveri i Kambodja.
Foto: JONAS EKSTR…MER / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hon talar mjukt och varmt, men också med hårdaste skärpa. Hon naglar fast vår uppmärksamhet. Barn är inga leksaker. Men ändå är de just det för miljoner sjukt sexlystna män.
Somaly Mam från Kambodja har tagit emot Jordens Barns Pris ur Drottning Silivias hand. Ett pris som brukar betecknas som Barnens Nobelpris. Där pristagarna tas fram genom en unik röstningsprocess runt om i världen med hela 6,2 miljoner barn som deltagare.
På Gotland deltog ett tjugotal skolor. Än fler borde delta kommande år, för här lär barnen om världen, om orättvisor och om möjligheter. Globalisering när den är som bäst.
Bekämpar sexslaveri
Somaly Mam är en märklig kvinna. Själv uppväxt i fattigdom. Som tolvåring såld till sexslaveri och utsatt för de grymmaste övergrepp under många år. Lyckades fly, kom till Frankrike och fick utbildning. Men hjärtat var kvar i Kambodja, dit hon återvände för att ge stöd och hjälp åt flickor som utsätts för övergrepp.
Startade en organisation för att kämpa mot trafficking och sexslaveri. Skapar genom media medvetenhet och opinion. Ger utbildning, medicinsk vård och psykologiskt stöd till de utsatta flickorna.
Hittills har hon hjälpt tusentals barn tillbaks till det goda liv varje barn har rätt till. Och hon säger, med tårar i ögonen: "Det som gör mig riktigt glad är när en flicka ler igen, när hon börjar leka igen, när hon får vara barn igen." Därför fick Somaly Mam årets pris. Och hon har ett budskap: "En person kan göra skillnad. Varje människa borde försöka."
Hon bär syn för sägen, liksom de övriga två pristagarna. Agnes Stevens (som nyligen besökte Gotland) och som i det rika USA ger utbildning och stöd till miljoner fattiga barn. Och så Josefina Condori från Peru, som i 15 år har kämpat för utsatta flickor i staden Cusco. Jo, en enda människa kan göra skillnad. Det spelar roll vad du och jag gör.
Sälja barn är lukrativt
Nu reser Somaly Mam tillbaks till Kambodja styrkt av uppskattning och ett stort ekonomiskt tillskott. Men hennes arbete är utmanande för den auktoritära regimen i ett samhälle där såväl myndighetspersoner som poliser aktivt deltar i dansen runt guldkalven. Att sälja barn är nämligen lukrativt för skrupelfria människor. Därför är dom livrädda för engagerade personer och för demokratin.
Jordens Barns Pris med den svenska organisationen Barnens Värld ger just en skolning i grundläggande demokrati, inte minst i länder med diktatoriskt styre. En demokratirevolution som kan sättas i rullning likt en snöboll. När man får se hur röstningen kan gå till i länder i Afrika och Asien blir man alldeles varm om hjärtat.
Enkla bås utomhus där barnen sätter sitt fingeravtryck vid en av de tre kandidaterna och sedan går fram till unga valförrättare för att lämna valsedeln i en enkel papplåda.
Dessförinnan har barnen argumenterat för de olika kandidaterna och har därmed gett viktig information om barns rättigheter och vad kandidaterna gör för att ge barn en bättre tillvaro. Det inger hopp. Efteråt, när resultatet kungjorts, blir det fest med dans och sång.
Demokrati är glädje och hopp
Ja, demokrati är fest och skall vara fest. Demokrati är glädje och hopp. Men demokratin måste ständigt erövras. Vi kan behöva påminnas om det också i vårt land. Hur viktig den självklara demokratin är och att den behöver vårdas med ett aktivt och glädjerikt deltagande.