Sommaren är inte bästa tiden
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sverige är ett land med mycket stor areal av glesbygd. Befolkningstätheten är låg, bland de lägsta i Europa, och då kan man inte bortse från att bilen blir en nödvändighet om man skall ge förutsättningar för landsbygdsboende. I storstäder klarar man sig ofta utan bilen, eftersom kollektivtrafiken där är väl utbyggd. Ändå visar det sig att även storstadsbor i större utsträckning än nödvändigt använder egen bil.
Detta bottnar givetvis i bekvämlighet - och ett inslag av ekonomi. När trängselskatten infördes i Stockholm blev det ett ekonomiskt incitament för en del att utnyttja kollektivtrafiken. Och då räckte kapaciteten bland bussar och tunnelbanevagnar inte alltid till. Det visar att vi till och med i storstäder har ett utbud av kollektivtrafik som inte motsvarar underlaget. Och att turtätheten inte är tillräcklig då, bottnar givetvis i erfarenheter från tidigare utnyttjande och i ekonomin.
Gotland kan bygga ut sin kollektivtrafik, det tvivlar ingen på. Men det måste göras i en takt som känns motiverad. Den förra kommunmajoritetens utspel med nya linjer för åtta miljoner kronor visade sig inte motsvara behovet, i alla fall inte det behov som fanns för dagen.
Att styra över till kollektivåkande är en avvägning mellan många olika faktorer, och det krävs attitydpåverkan. Lite krasst kan man då säga att det är att slösa med att ge rabatt under sommarmånader på Gotland när vi gästas av många storstadsbor som redan har sitt kollektivåkarmönster inarbetat.