Sopstrulet kostade 3,5 miljoner
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Med mitt sätt att se är det här en bagatell i sammanhanget och lär så förbli nu när vi står på tur att fortsätta med den andra etappen. Där skulle vi varit för länge sedan och systemet skulle i stort ha gällt för hela Gotland nu.
Som bekant fördröjdes det hela av ett märkligt utspel från oppositionen, när ärendet skulle avgöras i kommunfullmäktige den 18 juni i fjol. En medveten misstolkning av komposteringsregler och avgifter ledde till en återremiss. När ärendet sedan kom tillbaka den 15 oktoiber var det i stort utan några ändringar, och då passade det oppositionen för då hade man fått visa musklerna för majoriteten. Läser man nu bokslutet för tekniska nämnden noggrant kan man utläsa att den fördröjningen innebar ett inkomstbortfall på 3,5 miljoner kronor som därmed vi som skattebetalare gått miste om och som kunde ha kommit oss till godo på något annat sätt.
Vad säger Bo Björkman och Tommy Gardell, som var ivrigast i sin opposition den 18 juni, nu när dessa siffror finns tillgängliga? Var det värt i en fråga där man själv tidigare varit i majoritet när grundlinjerna drogs upp? Om man nu tyckte att prislistan var tveksam i någon liten detalj borde man ha lyssnat på majoriteten och litat på löftet att dessa kunde justeras efterhand.
Nu är vi i alla fall där som vi skulle varit för länge sedan och systemet har säkert ännu några brister i vissa detaljer. Det får man rätta till efterhand. Men här finns - och fanns också den 18 juni - först den ekonomiska moroten för att skilja sina hushållssopor i brännbart och komposterbart. Sen finns också ytterligare en ekonomisk morot för den som vill kompostera hemma.
Där hade vi varit även utan oppositionens stämpling i juni. Ja, vi hade faktiskt till och med varit ännu längre.