Sossarnas skatteförvirring
Foto: FREDRIK PERSSON
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Således var det en artikel full med motsägelsefulla påståenden som mötte läsarna när socialdemokraterna på DN debatt i går deklarerade sina avsikter inför höstens budgetdebatt. Exempelvis hävdades att "den vanlige pensionären fått 68 kronor i sänkt skatt medan miljonärer har fått tiotusentals kronor". Att jobbskatteavdraget gett över tiotusen kronor till samtliga som haft inkomster på över 220 000 kronor nämns ej, inte heller att taket för detta avdrag ligger vid en inkomst på 350 000. I Sahlins ögon är man uppenbarligen miljonär bara man tjänar strax över 18 000 i månaden.
Trots att jobbskatteavdragets alla steg har accepterats av socialdemokraterna verkar de inte vilja acceptera den logiska följden att staten därmed fått mindre inkomster. Därför ska skatterna höjas, men enbart för de med miljoninkomster och villor taxerade till sex miljoner eller mer. På så sätt behöver de stora väljargrupperna, framförallt medelklassen, inte oroa sig för att påverkas.
Men att klämma åt de med inkomster på en miljon kronor eller mer ger inga stora bidrag till skattkistan. Det är helt enkelt väldigt få som tjänar så pass mycket. 403 511 kronor räckte 2007 för att tillhöra den rikaste tiondelen i Sverige och bland den rikaste tjugondelen var medelinkomsten 753 984. Även om du går ner till den rikaste hundradelen var förvärvsinkomsten, 1 314 972, bara snäppet högre än en miljon. För att finansiera en blygsam skattehöjning på tio miljarder kronor (rena växelpengarna i en statsbudget på nära tusen) skulle marginalskatten på den överstigande miljonen behöva höjas med runt 40 procent. Redan idag är skatten för dessa inkomster uppe i 55 procent. Det är helt enkelt oseriöst att hävda att man kan möjliggöra några större reformer genom höga skatter på miljoninkomster. Vill man öka statens intäkter krävs det istället att stora grupper människor kläms åt, framförallt måste medelklassen drabbas.
Socialdemokraternas skattepolitik har drabbats av ambivalens. Å ena sidan vill man höja skatten, å andra sidan vet man att sådana åtgärder är impopulära hos väljarna. Därför svingar man fram och tillbaka utan att landa i några egentliga slutsatser. När man i undersökning efter undersökning ser att väljarnas förtroende för oppositionens ekonomiska förmågor sviktar är det inte svårt att förstå varför.