Spännande framtid i Fårösund

Folkhögskolan i Fårösund är en av grundbultarna i den positiva utvecklingen i Fårösund. Framtidstron kan blomstra i Fårösund.

Folkhögskolan i Fårösund är en av grundbultarna i den positiva utvecklingen i Fårösund. Framtidstron kan blomstra i Fårösund.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-02-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Centerpartisten Björn Dahlström ondgör sig över Länsstyrelsen, som vill bilda naturreservat vid Fardume på skogsmark som är produktiv. Jag skall inte lägga mig i själva ärendet, men jag kan förstå reaktionen.
Jag tycker att vi skall ha naturreservat om det finns goda skäl. Det som kritiken ofta handlar om är det uppifrånperspektiv som råder och att det är svårt att påverka omfattning och innehåll. Det finns andra vägar att gå.
Vid bildande av naturreservat kan man använda sig av biosfärmodellen, som värnar biologisk och kulturell mångfald genom en social och ekonomisk utveckling i lokal samverkan, som det så vackert skrivs i UNESCO:s biosfärmodell.

Så många intressekonflikter
Det betyder egentligen i korthet att myndigheter, lokala aktörer, forskare och boende i området gemensamt arbetar fram vilket område som skall skyddas. Runt detta område skapas en buffertzon, som kan brukas på visst sätt. Slutligen ett yttre område som får brukas mer fritt. Allt i harmoni utifrån principerna bevara, utveckla och stödja.
En demokratisk och utvecklande metod, som skulle vara alldeles utmärkt som metod på Gotland, som rymmer så många intressekonflikter. Problemet är att Gotlands kommun antagit metoden som ett arbetssätt, men den borgerliga majoriteten gör som de brukar. När de inte längre kan argumentera emot så accepterar man förslaget och sedan lägger man det i byrålådan. Jag var på Kickoff i torsdagskväll i Fårösund. Utbyggnadsplanerna för Bungenäs och förra KA3-området ser onekligen spännande ut och det utlovas satsningar på 300 miljoner kronor under de kommande tolv åren för att utveckla Fårösund.
Det borde om något få fart på framtidstron i Fårösund, som inte riktigt vill infinna sig. Det är dags för Fårösundsborna att blicka framåt.
Presidentkandidatscirkusen rullar vidare och det står alltmer klart vilka som blir huvudkandidaterna. Barack Obama är nog den som drar det längsta strået hos demokraterna och det känns bra tycker jag.

Livaktigt i Tingstäde
Fast jag egentligen tycker att Hillery Clinton har den tydligaste politiken. Däremot så blir jag mörkrädd av republikanernas 72 årige kandidat, John McBain. Med honom som president så går vi från den ena krigshetsaren till den andra. Världen känns plötsligt ännu osäkrare.
Jag var på årsmöte hos socialdemokraterna i Tingstäde-Stenkyrka i onsdags. Livaktig förening som gav en mycket bra diskussion om den politik som förs idag, vilket samhälle vi går emot och hur vi skall förhålla oss till det som sker. Det är alltid trevligt att få komma ut till föreningarna. Politiken åskådliggörs lätt när man träffar människor som står mitt i det som påverkar deras egen vardag och dess närmaste omgivning.
Jag läser att Gustaf Hoffstedt (m) försöker blidka Arbetsmiljöverket för att slippa miljonvite för brister i arbetsmiljön på Östersol.
Under förra mandatperioden försökte vi samma sak när det gäller Sudergården. Med ett tydligt beslut i vår strukturplan om takten i nybyggnadsplanerna, så var vi övertygade om att Arbetsmiljöverket skulle acceptera detta. Men icke. De är obevekliga. Jag hoppas att Gustaf Hoffstedt (m) lyckas bättre, men jag tvivlar.

Centern hotar presstödet
Jag läser i Riksdag och departement att centern verkar svänga om presstödet. Mycket oroande. Nu gällde det visserligen bara storstadstidningarna för att tillmötesgå EU-kommissionen, som är kritisk till presstödet.
Men jag känner stor oro. När man nu svängt om presstödet till storstadstidningar, vilket motiv har centerpartiet att hålla emot när EU-kommissionen riktar blickarna utanför storstaden?
Vad händer då med det tidningsutbud vi har på Gotland? Gratistidningar med nyhetssnuttar som inte går på djupet.
Läs mer om