Sprid den svenska sexköpslagen i EU!

Gotland2008-05-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Precis före påsk genomförde Röda Bönor ett seminarium på temat prostitution. Företrädare från folkpartiet, miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet deltog i en paneldebatt, ledd av Anita Ekman från Röda Korsets AD-byrå.
Debattörerna var rörande överens om att prostitution är ovärdigt ett demokratiskt samhälle. Likaså var uppslutningen kring den svenska sexköpslagen stor, vilket känns oerhört lovande.

Försvårar prostitution
Sexköpslagen är dock allt annat än okontroversiell. Från alla möjliga håll hörs röster, som vill skjuta lagen i sank. Ett av argumenten har varit att lagen enbart medför att prostitutionen nu har flyttat till Internet.
Det är en sanning med modifikation. Med tanke på Internets utveckling är det svårt att hejda sexualiseringen där, men motaktioner görs ständigt.
Det som istället bör framhävas är att Sverige sedan ett par år tillbaka, tack vare sexköpslagen, är känt som ett land som det är "svårt" att bedriva prostitution i. Det är ett steg i rätt riktning, men vi kan inte vara nöjda enbart med att Sverige är på rätt spår. Vår solidaritet måste sträcka sig längre än så. Sverige måste verka för att fler länder inför en kriminalisering av sexköp!
Därför är det glädjande att den norske justitieministern Knut Storberget nyligen har lagt ett förslag till sexköpslag, som liknar den svenska. Om lagen träder i kraft (högst sannolikt då en majoritet av stortingspartierna står bakom den), kommer den att kriminalisera norska medborgares sexköp, såväl innanför, som utanför Norges gränser. Den som bryter mot lagen kan straffas med upp till sex månaders fängelse.

Kvinnan ingen handelsvara
Storbergets kommentar till lagförslaget var: "Människor är inte varor". Det kan låta enkelt, men det är just så enkelt det är. Om vi tror på alla människors lika värde, kan vi aldrig gå med på att en människa köper sig rätten att missbruka en annan människa.
I en interpellationsdebatt i riksdagen under förra hösten, sa justitieminister Beatrice Ask (m) att hon inte har för avsikt att upphäva den svenska sexköpslagen.
Det är bra, men det räcker inte. För att vinna trovärdighet måste hon också marknadsföra den svenska sexköpslagen bland sina europeiska kollegor, så att fler länder, även inom EU, tar efter Norges goda exempel.
Vi svenskar ska vara stolta över sexköpslagen, som visar att kvinnokroppen inte är en handelsvara. Det är nu upp till Beatrice Ask och hennes borgerliga kompisar att övertyga också resten av Europa om det!
Läs mer om