Städjobb skall inte föraktas
Kenneth Johansson gav sin personliga syn på politiken vid centerjubileet. Inte minst då synen på vad som är arbete och inte. Foto: Tommy Söderlund
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I fredags var han inbjuden till den 90-årsjubilerande gotländska centerrörelsen.
Och det var just ett minne från Almedalen som kom att bli det som bet sig fast hos mig i hans föredrag.
Kenneth Johansson berättade att han och hustrun Viola var och lyssnade på en talare från vänsterkanten i Almedalen, en talare som - i vanlig ordning - slog ned på förslaget om hushållsnära tjänster som kommit från alliansregeringen. Jag minns inte om han använde ordet "pigjobb" som en beskrivning, men i alla fall beskrevs detta arbete i så nedlåtande ordalag att han valde att gå därifrån.
Det som fick Kenneth Johansson att reagera var att en företrädare för ett parti som vill kalla sig arbetareparti kunde se så negativt på den här formen av arbete. Och så berättade han hur han vuxit upp i en trebarnsfamilj i Dalarna där mor i huset fick stå för de praktiska innesysslorna i såväl hemmet som företaget.
Men barnen växte upp och hemsysslorna krävde inte längre lika mycket tid av henne. Hon kunde därför söka sig ut på arbetsmarknaden och det kom att bestå i att hon hade ett städjobb tio timmar i veckan.
- Hon var verkligen stolt över sitt arbete, berättade Kenneth Johansson.
Ja, det här visar hur tiden förskjutit perspektivet på arbeten, men i Kenneth Johanssons - och många andras - sinne kan man aldrig få ett städjobb till att vara något simpelt, något som egentligen inte borde finnas.
För att ytterligare understryka hur snett vi kan se på verkligheten behövs bara nämna ordet ROT-avdrag. Det var vad vänstermajoriteten i regeringsställning införde och då gällde det avdrag för utförda hantverkstjänster. Det ser man som helt naturligt på svensk arbetsmarknad så här i början på 2000-talet.
Kan det vara så enkelt att de arebten som är att hänföra till ROT-avdrag oftast utförs av män medan de som utförs som avdragsgilla hushållnära tjänster oftast görs av kvinnor?
Det tål i alla fall att tänka på.