Stärker inte vår riksdag

Gotland2008-07-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jaså, Wera Svensson, tillsatser i godis är en global fråga som inte varje land kan bestämma själv! (GT tisdag 15 juli).
Då kan jag berätta att Sverige har haft ett förbud mot azo-färger i livsmedel och godis sedan 70-talet detta på grund av att dessa färgämnen kan ge upphov till allergi och dessutom inte fyller någon funktion.
Sveriges förbud upphörde 1999 på grund av att EU motsatte sig detta handelshinder.
På senare tid har det publicerats studier som hävdat samband mellan koncentrationssvårigheter hos barn och azo-färger samt andra tillsatser som smakförstärkare E 621.

Handelshinder
Kan Svensson ge något vettigt skäl till varför ett enskilt land inte skulle kunna gå före i en fråga som denna?
Likadant var det med Sveriges förbud mot alkoholreklam, ett handelshinder enligt EU.
Detta handelshinder lär väl vara hävt nu med tanke på den ökning av alkoholkonsumtionen som skett sedan EU-inträdet.
Visst är kollektivavtalen i fara, senast i raden var det Luxemburg som fälldes av EG-domstolen för att ha krävt för bra villkor för utländska jobbare. Det vill säga samma villkor som för inhemsk arbetskraft.

Nytt namn, samma funktion
Den tilltänkta utrikesministern i EU har i fördraget bytt namn till "hög representant för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken". Funktionen är densamma, men med nytt namn.
Lissabonfördraget stärker inte vår riksdag, vetorätten försvinner på en rad områden och ersätts med kvalificerad majoritet.
Fråga vilken jurist som helst som satt sig in i fördraget! De nationella parlamenten tappar makt till en överstatlig nivå.
Vem ska vi ställa till svars i nationella val när beslut tas på överstatlig nivå? Sverige har 19 parlamentariker i en församling av totalt 785 ledamöter.

Läs mer om