Staten och kapitalet sitter i samma båt?
Nu socialiserar USA bank efter bank. Tänker då den borgerliga regeringen sälja Nordea?
Foto: IDA EKLUND / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den svenska riksbanken har på några veckor satsat flera hundra miljarder kronor. Reinfeldt talar i tv om "nödlidande banker". Har inte statsministern fått saker lite felvända?
Saknar hjärta?
IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn påpekar att den globala finanskrisen riskerar att få allvarliga effekter för världens utvecklingsländer och påpekar att följderna kommer att räknas i svält och undernäring hos barn.
Högt belånade hushåll och småföretag mår mycket dåligt och arbetslösheten kommer att öka dramatiskt. Men statsministern talar om nödlidande banker.
Världens centralbanker ger blodtransfusioner till de sjuka bankerna. En japansk börsmäklare påpekar att det är som att pumpa in blod i ett hjärta med igenproppade artärer - banksystemetpumpar inte. Kanske saknar det hjärta. "Gärna medalj - men först en rejäl pension", hette arbetarrörelsens segrande budskap i den hårda pensionsstriden för femtio år sedan.
1994 ödelades denna reform under kuppartade former (vilket Göran Persson i ett anfall av uppriktighet erkänt) och pensionernas värde kopplades till aktiebörsen, där vi förväntades spekulera. Hur är det idag med de svenska pensionsfonderna, när det meddelas att de amerikanska pensionsfonderna tappat 20 procent av sina värden?
Säljs bankerna?
Före 1970 fanns det inga bankkriser i västvärlden, därför att banksektorn var reglerad. Kanske en något ofin fråga: Hur går det nu med den borgerliga alliansens utförsäljning av den statliga bostadsbanken SBAB? När kommer privatiseringen av Nordea?