Statistiken kan knappast misstolkas

Gotland2007-09-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det sägs att med statistik kan allt bevisas i den riktning man själv önskar. Det är ingen osanning, men ändå blir det i vissa fall svårt att med offentlig statistik vrida alltför mycket på siffror.
I mitten av augusti debatterade de två grannsidorna i Gotlands Tidningar i sina ledarkommentarer om arbetsmarknadsstatistiken. För ungdomarna hade vi olika syn på långtidsarbetslösheten. Det berodde på att vi valde olika kriterier i redovisningen. Den officiella statistiken talar nämligen om långtidsinskrivna (de som under de två senaste åren inte haft något varaktigt jobb mer än en månad i taget) och långtidsarbetslösa (vilket för dem under 25 år innebär att man inte haft arbete de senaste 100 dagarna).
Man måste alltså därför ha samma utgångspunkter för jämförelserna om begreppsförvirring skall undvikas.
När nu statistiken för Gotlands del är klar till och med augusti så finns det få möjligheter att ta fram särredovisningar som kan visa att årets siffror är mindre fördelaktiga än fjolårets. Framförallt så visar ungdomssidan att tappet från juli till augusti inte är lika stort som i fjol. I år är den ofrånkomliga ökningen av arbetslöshet med tanke på säsongsanställningar 45 personer medan den i fjol var 99.
Jag skulle kunna redovisa rader av siffror som faller ut till årets fördel, men om man inte ser uppspaltningen i tabeller blir det svårförståbart. Låt mig ändå redovisa att augustisiffran för ungdomsarbetslösheten i år på Gotland visserligen ligger 1,5 procentenheter över rikssnittet med sina 6,7 men det understiger ändå klart fjolårssiffran som var 8,6 och låg 2.2 procentenheter över rikssnittet.
Den som vill tränga djupare in i siffrorna kan få hela statistiken genom att gå in på länsstyrelsens webbplats och klicka vidare till arbetsmarknadsstatistik. Där ligger idag de tre senaste årens statistik redovisad månad för månad. Det gäller då att se helheten i redovisningen och inte stirra sig blind på enskilda poster.
Men, som sagt, det är svårt att i arbetsmarknadsstatistiken finna ens enskildheter som gör dagsläget till sämre än motsvarande period förra året.
Mot den bakgrunden så faller också mycket i det resonemang som Kommunals Gotlandsordförande Magnus Jonsson hade på insändarplats i torsdagstidningen. Han nämner där bara allt som med hans synsätt blivit sämre efter regeringsskiftet men inte ord om vad det uppvägs av. Som exempelvis en betydligt högre sysselsättningsgrad, vilket bör gagna alla i Sverige.
Läs mer om