Statistiken visar rätt

Gotland2007-05-16 01:10
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den som läste ledarsidan här intill och den i Gotlands Allehanda i går fick två vitt skilda versioner. Håkan Ericsson målade sin bild i mörka toner och Gustaf Hoffstedt sin i ljusa. Och det dessutom i ett och samma ämne, socialbidragens utveckling.

Skall man tro att Håkan Ericssons bild slår in så går vi en mörk framtid till mötes redan i höst med stor utflyttning och stort utnyttjande av socialbidrag för dem som blir kvar här. Gustaf Hoffstedt ser en ljusare framtid eftersom allt fler gotlänningar kommer i arbete och antalet familjer med socialbidrag minskar.

Dessbättre verkar Gustaf Hoffstedt vara den som står för de verklighetsanknutna bedömningarna i det här fallet. Om Håkan Ericsson läste vår egen tidning på sidan 4 i torsdags kunde han konstatera att antalet arbetslösa på Gotland i april i år var 3,6 procent lägre än antalet vid samma tidpunkt i fjol. Det är officiella och neutrala myndighetssiffror som inte ens en partisk ledarskribent kan förneka sanningshalten i.

Varför Håkan Ericsson tar ut svängarna när han kommenterar att kommunens arbetsutskott sitter i budgetberedning på Fårö är lätt att förstå. Han vill svartmåla läget för att sätta majoriteten i så dålig dager som möjligt. Dessutom går han gärna in på enskilda personer i sina beskrivningar och i går var det Per-Olof Jacobsson i sin egenskap av ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden som drabbades. Ansvaret på den nämndens ekonomi vilar i Håkan Ericssons värld enbart på ordföranden. I alla fall den här mandatperioden. För inte är det någon som kunnat läsa på Folkbladssidan att den socialdemokratiske ordföranden Åke Svensson var ensam ansvarig för fjolårets underskott i samma nämnd. Det som slutade på nära 39 miljoner. Eller underskottet 2005 på nära 30 miljoner kronor.

Att den sittande budgetberedningen inte har något lätt arbete när de avslutar på Fårö i dag och sen går till beslut på måndag är det dock ingen som kan förneka. Men för den skull behöver man inte måla läget mer dystert än vad det verkligen är. Och framförallt inte göra antaganden som i dagsläget bygger på helt felaktiga grunder.

Statistiken visar de rätta dagssiffrorna.

Läs mer om