Steg för steg bättre än stå still

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Gotland2009-07-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Naturskyddsföreningen har verkligen utnyttjat det faktum att EU:s miljö- och energiministrar valde att träffas i Åre. Där kan man nämligen på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklara vad som händer om man inte stoppar klimatförändringarna. Fjällen blir mindre kala - alltså mindre fjäll och mer skog. Det finns inte mindre än 31 000 bäddar i Åre och 1 200 bofasta. Alltså går det dryga 25 turister på varje inhemsk - snön är det som fyller bäddarna och lockar säsongsarbetarna.
Miljöminister Andreas Carlgren kallar själv mötet i Åre för ett träningsläger inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december. Det, plus att det ska sätta press på rika länder utanför EU att också bidra med biståndspengar till utvecklingsländer - så att de på sin väg mot industrialisering använder miljövänlig teknik.
Naturskyddsföreningen verkar ha ett förproducerat pressmeddelande som går ut på att vid senaste politiska sammankomsten föreslogs för lite, för sent och att åtgärderna är för ineffektiva. Och föreningen har delvis rätt.
Carlgren sa till TV 4 på fredagsförmiddagen att han jobbar för att diskrepansen mellan hur mycket politikerna är villiga att sänka klimatpåverkande utsläpp och vad forskningen säger att det behövs måste bli mindre. Och så är det - men det är mycket lättare sagt än gjort.
EU:s förra ordförandeland Tjeckiens president Václav Klaus är en uttalad skeptiker till forskningens slutsatser att det är mänskliga utsläpp som är orsaken till klimatförändringarna. Tjeckiens näringslivsorganisationer är inne på samma linje. Även om Tjeckien är ganska ensamt i EU om att driva denna linje så visar det ändå hur svårt det är att få med sig alla runt ett förhandlingsbord.
Resten av världen blir ännu svårare - EU är förbluffande överens i jämförelse med exempelvis Ryssland, Kina eller USA (i alla fall under Bush-administrationen).
Det är så att både Naturskyddsföreningen och forskarna har rätt - alla de förslag som just nu befinner sig på den politiska agendan är otillräckliga. Men politik och diplomati fungerar så att det viktigaste inte är vad avtalet innehåller utan att det blir ett avtal.
Man behöver något att utgå ifrån, har man väl kommit överens om en inriktning så är det lättare att bygga vidare och skärpa kraven än om man låser sig vid en viss i förhand fastställd minskning.
Det är Naturskyddsföreningens uppgift att driva på, men det vore bra för debatten om de skulle kunna erkänna att varje politisk överenskommelse är ett steg på rätt väg, därför att det är bättre att börja gå mot målet än att stå still och tjafsa.
Läs mer om