Stora risker med GBL-missbruket

Gotland2009-07-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Användningen av drogen GBL ökar dramatiskt bland ungdomar i Sverige. Under det första halvåret har tullen på flera håll i landet mångdubblat sina beslag jämfört med i fjol, rapporterade Ekot på söndagen. På orterna där drogen har fått starkast fäste, Göteborg och Sundsvall, har flera fall av överdoser rapporterats under den senaste tiden. Fenomenet är egentligen inte nytt. GBL omvandlas i kroppen till den narkotikaklassade drogen GHB - ett medel som började användas i Sverige tidigt på 1990-talet.
GHB ger ett alkoholliknande rus och kan ge både en känsla av avslappning och upprymdhet. Men effekten är oberäknelig och kommer ofta mycket snabbt - vilket ökar riskerna med användandet. Vanliga biverkningar är illamående, kräkningar och olika grader av medvetslöshet.

Överdoser
Omkring femtio dödsfall har också inträffat efter överdoser. Missbruket av GHB gick ned efter att det klassades som knark år 2000. Men samtidigt ökade alltså användandet av GBL. GBL anses av vissa vara ännu farligare än GHB, eftersom det tar tid innan kroppen hinner omvandla medlet och känna av effekten. Risken för överdoser kan alltså vara större.
Polis och sjukhuspersonal har länge varnat för drogen, men larmsignalerna har inte tagits på tillräckligt stort allvar. Hittills har missbruket av GHB och GBL sällan uppmärksammats i den politiska debatten - kanske för att det är en drog som främst används av en grupp som inte är särskilt röststark, unga killar från arbetarklassen. Spridningen bland ungdomar beror bland annat på att den jämfört med många andra droger är billig, i vissa kretsar kan det vara lättare att få tag i GBL än alkohol.

Internet
För fyra år sedan, sommaren 2005, beslutade den socialdemokratiska regeringen att skärpa lagen mot GBL. Men preparatet blev bara klassat som hälsofarligt - inte som narkotika.
Det betyder visserligen att det numera krävs tillstånd för att ett företag ska få använda lösningsmedlet. Men straffsatserna för brott mot lagen om hälsovådliga varor är låga, de ger böter eller maximalt fängelse i ett år. Och via internet är det fortfarande lätt att komma åt varorna från företag i utlandet, eftersom GBL saluförs som rengöringsmedel för bland annat klottersanering.
Dåvarande folkhälsominister Morgan Johansson (s) motiverade beslutet att inte narkotikaklassa preparatet med att det är alltför viktigt i industrin.
Johansson föreslog istället att lagen om kontroll av narkotika borde ändras, så att medlet kunde förbjudas utan att det hejdade industrianvändningen. Men av den utlovade lagändringen har inte mycket synts till.

Farozonen
I vintras lade regeringens narkotikautredare Jan Pennlöv fram ett liknande förslag - att GBL ska narkotikaklassas, samtidigt som industrin får undantag som gör att användningen kan fortsätta. Men enligt Pennlöv kan en sådan ändring träda i kraft först sommaren 2010.
Regeringen borde göra allt den kan för att skynda på den processen. Problemen med GHB och GBL har försummats länge nog. Ett år är en lång tid när tusentals ungdomar är i farozonen.

Läs mer om