Större än en rondellhund

Gotland2007-09-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vad man får säga, skriva och trycka har varit föremål för en livlig debatt den senaste tiden. Förra veckan var det tryckfrihetens dag. Något ironiskt att det samma vecka bränns en docka föreställande den svenske statsministern i Pakistan i protest mot Nerikes Allehandas publicering av Muhammed som rondellhund.
I helgen hävde Thailand sin fem månader långa blockering av videosajten Youtube efter att denna lovat att stoppa alla inslag som kan uppfattas som vanvördiga gentemot den thailändske kungen Bhumibol.
Proteststorm
Den 30 september 2005 publicerade Jyllands-Posten karikatyrer av Muhammed och knappt ett halvår efter det brakade en proteststorm loss i världen som skakade Danmark och dess relationer med den muslimska världen kraftigt.
I Sverige vill en majoritet av riksdagsledamöterna begränsa yttrandefriheten. Meddelarfriheten för poliser ska minska, journalisters rätt att bevaka kända personer ska begränsas och sexistisk reklam ska förbjudas i lag. Detta enligt en undersökning som Tidningsutgivarna har låtit genomföra.
I samma undersökning vill också en stor majoritet förbjuda namn- och bildpubliceringar av misstänkta brottslingar och hela trettio procent tycker att det är en mycket eller ganska bra idé att förbjuda bilder och teckningar som kränker religiösa minoriteter.
Skrämmande
Det är rimligt att anta att riksdagsledamöterna på en direkt fråga skulle svara ett rungande nej till att begränsa yttrandefriheten, men uppdelat i mindre frågor blir svaret uppenbarligen ett annat.
Och hur goda skäl det än må finnas till begränsningar blir det sammantaget en skrämmande bild. För om det skulle bli förbjudet att publicera bild på misstänkta brottslingar - betyder det att rikslarm efter brottslingar som Malexandermördarna inte skulle leda till bilder? Eller om en partiledare är misstänkt för ett grovt brott - skulle tidningarna inte få rapportera om det? När det gäller sexistisk reklam så infinner sig omedelbart frågan om vem som ska avgöra. Staten? Genusforskarna? Eller konsumentrådet?
Begränsningar
Debatten kring yttrandefriheten är lätt overklig. De som i helgen demonstrerade utanför Nerikes Allehanda har rätt att göra så. Youtube lever på att information är fri och att många vill dela med sig av den. Men ändå är budskapet att information och yttranden ska begränsas.
Frihet vinns inte med förbud. Yttrande- och tryckfrihet är grundstenar i vårt demokratiska bygge. Det kan vara så att debatten kring Muhammedbilderna leder till mer slutenhet. Men det kan också leda till en debatt om dessa friheter i länder där det just nu är helt otänkbart. I Sverige måhända riksdagsledamöterna lär sig värna demokratiska rättigheter när de hotas utifrån. I bästa fall.
Läs mer om