Störst ökning för låginkomsttagare
Genom regeringens jobbskatteavdrag ökar de flesta löntagares disponibla inkomst med en tusenlapp varje månad. foto: fredrik sandberg/scanpix
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regeringspartierna satsar nästan elva miljarder kronor på att ge människor mer pengar kvar i plånboken. Som exempel kan vi ta en förskolelärare som tjänar 23 100 kronor i månaden. Jobbskatteavdraget 2007 och 2008 innebär för den personen 1 076 kronor mer kvar i plånboken varje månad. Lyssnar man då till oppositionens klagosång äts allt upp i höjd a-kassa och höjda avgifter. Men för den här genomsnittlige förskolläraren innebär höjd a-kassa och slopad avdragsrätt en ökad kostnad på 163 kronor och då återstår ända 903 kronor mer i plånboken varje månad.
Avprickade vallöften
Så här vid årsskiften så skall ju förra året summeras och utvärderas. Från majoritetspartierna önskade vi Gott Nytt År i en annons där vi också prickade av en del av de vallöften och frågor som vi jobbat med under 2007. Ett bra sätt att redovisa för allmänheten vad som skett inom Gotlands kommun.Björn Janssons oppositionskommentar till detta var nästan rolig att läsa, den kändes verkligen som "surt sa räven" och besvikelsen över valresultatet lyste igenom lång väg. Men trots påhopp om oärlighet, så får jag väl ändå tacka för erkännandet för det jobb jag och många med mig gör med näringslivsfrågorna och bildandet av Tillväxt Gotland.
Annars tycker jag det är slående hur oppositionen med socialdemokraterna i spetsen hela tiden försvarar den tidigare förda politiken trots att klyftorna i Sverige då ökade och att fler då gick arbetslösa. Förstår de inte att om vi skall klara en bra välfärd, med bra utbildning och vård, till den alltmer åldrande befolkningen i Sverige så krävs det ett systemskifte där fler bidrar genom jobb och sysselsättning.
Ändrade attityder
Regeringens politik att stimulera till jobb genom bland annat jobbavdrag ger positiva resultat genom att fler nu har jobb. Här på Gotland har arbetslösheten minskat från totalt 6,9 procent i november 2006 till 5,4 procent i november 2007. Med fler i jobb och en ändrad attityd till företagande kan tillväxten öka och därmed har vi också möjligheter att bygga upp bra välfärdssystem i landet. I grunden handlar det om att bygga ett samhälle där alla kan växa utifrån sina förutsättningar och bidra till tillväxt, samt med en grundtrygghet för alla istället för ett samhälle som bygger på bidrag och fyrkantiga samhällslösningar lika för alla.
Ett mer jämställt samhälle var socialdemokratiska riksdagsmannen Christer Engelhardts önskan inför 2008. Ja, det är vi många som kan instämma i men vem tusan har lagt grunden till dagens samhälle om inte en mångårig socialdemokratisk regering? Inte förrän nu när Allianspartierna fick makten har till exempel Kommunal lyckats få gehör för låglöne- och kvinnosatsningar i den storleksordning som nu gäller. En bit på väg och en tydlig markering där vi vill lyfta upp statusen på lågavlönade kvinnojobb inom bland annat vården - varför gjorde inte socialdemokraterna det under alla år vid makten?
Ökad jämställdhet
Ökad jämställdhet handlar om praktisk politik och inte bara en massa fina ord. Jag vill påstå att Centerpartiet är det mest jämställda partiet i Sverige! Utan beslut om speciell kvotering har vi nu den andra kvinnliga partiordföranden och många duktiga kvinnor och män i partitoppen och på framskjutande positioner, så även här på Gotland. Från och med i vår får vi också en kvinnlig chefredaktör på den här sidan. Välkommen Eva Bofride!
Jag hoppas att ni haft en lugn och skön jul- och nyårshelg, det har jag haft. För en Jan Guillou älskare som jag var det en behållning att se ARN-filmen under julledigheten. Att uppleva en film i en fullsatt biosalong är något speciellt. Hoppas vi snart har ett nytt "biopalats" i Visby
God fortsättning på det nya året!