Striden om eleverna

Gotland2008-10-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lärarna i Sverige vill ha mer tid och kunskap för att bli bättre på att bemöta eleverna med extrema åsikter. Det framkommer av en ny Sifoundersökning som Lärarnas riksförbund presenterade på torsdagen.
Att lärarna vill ha mer stöd för att hantera högerextremismen är förståeligt - det är verkligen ingen lätt uppgift.
Visst finns det kommuner och skolor som lyckas riktigt väl. Vissa arbetar mycket målmedvetet med olika värdegrundsfrågor. Det finns också många eldsjälar runt om i landet som brinner för att eleverna ska utveckla ett kritiskt tänkande och få solida kunskaper om olika ideologier.
Men det räcker inte med att ha rätt argument - de måste också läggas fram på rätt sätt.
Under ett seminarium på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg berättade Christer Mattsson, projektledare för "Toleransprojektet", om ett tillfälle då han höll en föreläsning om Sverigedemokraterna i en skola på Gotland. En elev som var uttalad sverigedemokrat blev irriterad och utmanade honom till debatt.
Mattsson antog utmaningen, vann debatten, eleven blev utskrattad - men resultatet blev långt ifrån det önskade. Eleven blev inte omvänd, utan tvärtom gick han med i Nationalsocialistisk front.
"Jag vann debatten, men förlorade eleven, vilket är en dödssynd för en lärare," förklarade Mattsson.
Det är en insikt som måste prägla undervisningen: det viktigaste inte är att lärarna själva har rätt kunskap och åsikter och kan visa det genom slagfärdiga argument. De viktigaste är att de klarar av att nå ut till - och vinna över - eleverna.
Läs mer om