Svårt att säga nej till gasledningen

Gotland2008-01-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Företaget Nord Stream är fullständigt övertygat om att den svenska regeringen kommer att säga ja till den planerade gasledningen mellan Ryssland och Tyskland. Någon plan B existerar inte. Det framkom när Nord Stream ordnade pressträff om sin ansökan i Stockholm i början på veckan.
"Vi är så pass säkra att vi har beställt tillräckligt med pipeline," förklarade Dirk von Ameln, Nord Streams tekniska direktör.
För regeringens del innebär ledningen onekligen ett dilemma. Oppositionen har högljutt krävt att regeringen ska protestera mot de rysk-tyska planerna. Ur ett svenskt perspektiv ger gasledningen enbart nackdelar: den riskerar att skada Östersjöns känsliga miljö, säkerhetsläget i närområdet kan försämras, sammanhållningen i EU riskerar att försvagas.
Samtidigt är det politiskt omöjligt för regeringen att redan nu säga nej. Enligt internationella lagar och konventioner har stater en långtgående rätt att lägga ut rör och kablar på andra länders kontinentalsocklar. Sverige har kunnat dra nytta av lagstiftningen vid ett flertal tillfällen - det löper kablar och rör från Sverige till många av våra grannländer.
Det finns alltså en etablerad juridisk process för sådana ärenden, och den måste följas. Att - som oppositionen - hävda att Sverige borde visa sitt missnöje mot gasledningen är inte seriöst.
Därmed inte sagt att det är givet att Sverige kommer att godkänna bygget. Bevisbördan ligger på Nord Stream. Det är företagets sak att övertyga de svenska myndigheterna om att gasledningen kommer att klara alla tuffa krav. Och med tanke på projektets storlek och betydelse är det sannolikt att ansökan kommer att granskas ytterst noggrant av några av Sveriges allra petigaste byråkrater.
Läs mer om