Sverige måste fortsätta att gå före
Det är positivt att alliansregeringen nu försöker göra Sverige till ett föredöme när det gäller minskade utsläpp av växthusgaser. foto: fredrik sandberg/scanpix
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är i en artikel på DN Debatt alliansens fyra partiledare, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund riktar sin utmaning till övriga EU. Följ vår ledning i klimatfrågan annars kan det inte bli något nytt klimatavtal, ett nytt Kyoto, under det svenska ordförandeskapet 2009.
För på samma sätt som Sverige går före i Europa måste Europa (EU) gå före i världen. Det har med all önskvärd tydlighet framkommit före såväl som under den pågående stora klimatkonferensen på Bali. Och det är naturligtvis med ett beklagande den svenska regeringen kan konstatera att, bortsett från i några få av EU:s medlemsländer, det inte skett samma positiva utveckling när det gäller utsläppen av växthusgaser som i Sverige.
Konkreta åtgärder
EU:s regeringschefer fattade ett ambitiöst beslut i våras om såväl utsläpp som satsning på förnybara energislag och energieffektivisering fram till år 2020. Men hittills har vi inte sett mycket till konkreta åtgärder. Med ett undantag. Tyskland presenterar nu glädjande nog ett program som till och med går längre än det mål för utsläppsminskning på 20 procent som man enats om inom EU. Så den svenska regeringens utmaning är på allt sätt befogad: "Det är hög tid för våra europeiska vänner att börja ta sin del av ansvaret".
Krävande steg
Samtidigt måste Sverige fortsätta att gå före och genom egna åtgärder och beslut visa gott ledarskap och vara en god förebild. Därför var det på sitt sätt olyckligt att Maud Olofsson, i egenskap av energiminister, i veckan så kraftigt motsatte sig de ytterligare krav på ökad användning av förnybar energi som EU-kommissionen vill ställa på Sverige. Visst, vi har redan kommit långt och varje nytt steg är krävande men det får inte hindra oss att gå vidare och utnyttja vår stora potential för ökad användning av såväl vattenkraft som vind- och bioenergi.
Den framgångsrika svenska klimatpolitiken inleddes naturligtvis inte med regeringsskiftet förra hösten. Även regeringen Persson och inte minst den tidigare statsministerns eget stora engagemang i frågan fattade rader av beslut i syfte att minska utsläppen av växthusgaser. Det måste dock sägas att alliansen, trots låga ambitioner under valrörelsen, har fortsatt starkt.
Positiv omsvängning
Klimatskattepaketet i 2008 års budgetproposition är minst sagt tufft. Detta inte minst med två partier, moderaterna och kristdemokraterna, som i grunden varit emot en ökad belastning på till exempel bilismen. Nu är man, efter framgångsrik påverkan från centern, med och höjer koldioxidskatten som bland annat leder till högre bensinpris, klimatkompenserar för regeringens internationella flygresor och man har tidigare medverkat till införandet av en miljöbilspremie. Tala om positiv omsvängning!
Framtida byggande
Men det räcker naturligtvis inte. En avsevärd del av såväl energiförbrukning som utsläpp sker i våra städer med förorter. Det är därför mycket viktigt att redan i planering och byggande liksom när det gäller arbete och livsstil se till att de miljöstörande utsläppen minimeras. För att framhålla just detta besökte de fyra alliansledarna på onsdagen flera företag i Stockholm för att på plats studera klimatvänligt byggande och innovationer. Ett gott initiativ i alliansprojektets anda.
Trots att Sveriges ekonomi sedan 1990 vuxit med 36 procent har utsläppen av växthusgaser reducerats med över 7 procent. Det borde övriga Europa klara också. Det måste helt enkelt gå!