Sverige misshushållar med sina äldre invånare

Gotland2008-03-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Diverse utspel om äldres situation på arbetsmarknaden, i vården, som konsumenter, med mera, är inte ovanliga. Senast är det moderaternas partisekreterare Per Schlingmann som i en intervju i Svenska Dagbladet i förra veckan uttalade sig för att den regel i lagen om anställningsskydd som ger arbetsgivare rätt att "sparka" anställda som fyllt 67, ska tas bort.
Med just detta arbetar för närvarande en arbetsgrupp inom moderaterna. Varför kan man undra? Varför inte göra detta till allianspolitik direkt och tillsätta en offentlig utredning som tar fram det underlag som krävs för ett riksdagsbeslut.
Det är annars lätt att hålla med Per Schlingmann om att det krävs något av en "kulturell förändring" på det här området. I USA kan äldre, långt upp i 70-årsåldern, undervisa på gymnasier, arbeta i receptioner på museer och gallerier, ja till och med vara rena sexsymboler i påkostade shower i Palm Springs. För att inte tala om att ge sig in i den hårda kampen om att bli världens främsta politiska ledare, "the President of the United States".

De äldre står utanför
I vårt land är det däremot lätt att känna sig passé när man fyllt 55! Och i reklamens värld och på marknaden anses den "äldre" generationen inte värd att satsa många kronor på.
Det finns i Sverige en märklig föreställning att de "äldre" skulle stå i vägen för de yngres inträde på arbetsmarknaden. Men det finns inget sådant som en begränsad mängd arbete. Det är bara att vara innovativ och hitta kanaler ut till potentiella köpare.
Regeringen har förvisso gjort en hel del för att stimulera till arbete efter den formella pensionsåldern. De som fyllt 65 år får ett jobbavdrag som är en och en halv gånger så stort som det som gäller för yngre. Upp till en årsinkomst på drygt 60 000 kronor blir skatten bara 10-15 procent. För de som fyllt 70 gäller från och med i år att arbetsgivaren inte behöver betala några som helst sociala avgifter.
"Gammal är äldst" är ett talesätt ofta använt i sportens värld. Det syftar då inte enbart på ålder utan också på erfarenheter och meriter. Varför inte acceptera och använda det även i yrkeslivet. Hur många journalister är vassare än Åke Ortmark (78 år), revisorer tuffare än Inga-Britt Ahlenius (68 år) eller debattörer mer engagerade och pålästa än Jan Myrdal (80 år)?
Läs mer om