Sysselsättning inte lika med jobb

Gotland2008-05-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För 14 år sedan, i valrörelsen 1994, betonade Mona Sahlin enträget att "jobben, jobben, jobben" var den viktigaste valfrågan för socialdemokraterna.
Nu är Mona Sahlin partiledare. Hon tog över efter en förlorad valrörelse där den borgerliga alliansen i allmänhet och moderaterna i synnerhet hade kapat åt sig jobbfrågan från socialdemokraterna.
Budgetmotionen som presenterades av partiets ekonomiske talesman Thomas Östros på tisdagen talar om nysatsningar och jobb åt alla. Men som vanligt handlar det oftast inte om jobb utan om sysselsättning.

Platser gapar tomma
Sysselsättning behöver nödvändigtvis inte vara samma sak som ett riktigt jobb med riktig lön. I socialdemokraternas fall ska sysselsättningen ordnas genom att 1,5 miljarder kronor läggs på nya utbildningsplatser.
Man bör dock minnas att det just nu inte finns behov av ytterligare utbildningar - högskoleplatser gapar tomma runt om i landet. Det finns yrken där det råder brist på utbildad arbetskraft, och det kanske socialdemokraternas förslag skulle råda bot på. Men att bara bygga ut utbildningar utan att spara på dem som inte kan genomföras på grund av för dåligt söktryck vore slöseri med resurser.

Lovvärt att utbilda
Thomas Östros sade på en telefonkonferens med liberala ledarskribenter att han är bekymrad över att närmare 50 000 unga människor inte har gymnasiekompetens och att regeringen inte gör något åt detta. Att han själv som tidigare utbildningsminister skulle ha kunnat förhindra att så många i dag är utan gymnasiebetyg berörde han dock inte. Utan han tycker nu att man i stället ska utbilda dem i vuxen ålder.
Det är lovvärt att utbilda folk ur sitt utanförskap. Men tisdagens förslag skulle vara en återgång till ams-åtgärder som döljer den verkliga arbetslösheten. Denna gång har dock socialdemokraterna sagt att företagarna ska ha mer inflytande på vilka utbildningar som behövs. Gott så, men företagarna är förmodligen inte bättre spåtanter än någon annan. Ingen vet var bristen finns om ett par år.
Den akuta bristen som finns just nu skulle kunna botas. Med hjälp av kompetent arbetskraftsinvandring.
Östros påstår sig vara "mycket positiv till arbetskraftsinvandring". Men sekunden efter han sagt det så lägger han till att facket, myndigheter och behoven måste få styra. För att kontrollera att den svenska modellen följs.
Det är trist att socialdemokratin inte vågar ta ställning. De vill ha arbetsmarknadspolitiska lösningar i stället för en marknadslösning. De välkomnar invandrare, men förutsätter någonstans att skulle det bli helt fritt att flytta hit och jobba skulle invandrarna luckra upp kollektivavtalen.

Klarsynta visioner?
Nästa vecka ska socialdemokraterna presentera sitt jobbrådslag. Vågar man hoppas att de bästa förslagen har sparats tills då? Kanske kommer det klarsynta visioner där man slutar dölja arbetslöshet bakom utbildningar och där den invandrade arbetskraften betraktas som kompetent nog att förstå den svenska modellen utan fackliga pekpinnar om vem som får komma.
Läs mer om