System som talar olika språk
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När jag i dagarna talar med kommunens sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg och frågar vad som har hänt sen i februari så får jag ett besked som i sjukvårdssammanhang brukar betecknas som "stabilt". Det vill säga - ingenting har hänt och ingenting har gjorts åt saken.
"Men vi arbetar med frågan...".
Samtidigt får jag dock veta att man i Stockholms län nu tycks vara på väg mot en lösning, så under 2010 kanske kan även Gotland får en sjukjournalhantering där alla vårdare kan tala med varandra. Och där alla uppgifter som främjar patientens säkerhet finns tillgängliga.
Men här sker sannerligen ingenting på en höft! På frågan om man under tiden har försökt göra en tillfällig lösning för att undvika onödigt lidande på grund av felaktig medicinering, så har tydligen den tanken inte heller runnit till bland de ansvariga inom sjukvårdsförvaltningen. Eftersom jag själv för ett halvår sedan var en av många som blivit akut sjuk på grund felaktig kombination av läkemedel efter en operation, så har jag starka skäl att klandra en sådan total brist på initiativ.
Mindre än 30 meter från sjukhusets akutintag - lite längre bort i korridoren - finns en terminal hos sjukhusapoteket där alla våra medicinlistor ligger tillgängliga. Med lite fantasi, några meter fiber eller coaxialkabel och en likadan terminal i akuten, skulle dess personal med given behörighet kunna gå in och printa ut inkommande patients hela medicinsortiment. Som sedan skulle kunna få följa med patienten upp på behandlingsavdelningen. Sjukhusdirektören invänder då att det där med juridik är inte klart och vem får hantera informationen? Om det är fråga om en människas liv och säkerhet är det ganska ointressant. Läkare och sjuksköterskor i akut och behandling torde vara naturliga mottagare av nödvändig behörighet och inloggningskoder.
Varför har ingenting gjorts? Det ska inte vara nödvändigt att någon avlider av misstag för att trigga igång en acceptabel lösning.
Men för säkerhets skull avslutar jag även denna gång som i februari: du som ligger i riskzonen som kan kräva snabb sjukhusvård - ha ständigt din medicinlista från apoteket i plånboken eller handväskan. I brist på initiativ från Gotlands sjukvårdsförvaltnings sida är det fortfarande din bästa livförsäkring.