Ta chansen Eskil!

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-07-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sommar och strålande sol på Gotland. Så ska det vara och är extra mycket den här veckan. Almedalsveckan rullar på, om möjligt än mer kraftfullt i år.
Vi har precis valt nya ledamöter till EU-parlamentet, och idag tar Sverige över stafettpinnen som ordförandeland i EU. Riksdagsvalet kryper allt närmare. Ett dignande smörgåsbord dukas upp av och för alla med politiskt intresse. Alla vill påverka, jag hoppas många lyckas med det. Jag tror på dialogen, den är central för att föra frågor framåt. Det är precis det som pågår här och nu i Visby.
Jag hoppas att det är många som intresserar sig för De Gröna Näringarnas framtid under veckan. Att fler sätter sig in i de viktiga utmaningar vi står inför på riktigt. Det var just det som saknades inför EU-valet. Vi måste alla lyfta oss i kragen och höja nivån på diskussionen. Hur tar vi oss an de nya utmaningar som hela världen står inför?
En fördubbling av världens befolkning, som ska försörjas med livsmedel och energi. Klimatförändringarna som mer eller mindre kraftfullt i olika delar av världen, kommer att påverka förutsättningarna för att leva och bo, men också att odla marken. Det är några exempel på stora frågor där De Gröna Näringarna har en nyckelroll, och är en del av lösningen. All åkermark kommer att behövas. Vi måste odla och producera livsmedel och energi på ett smartare sätt än vi hittills gjort.
Ny teknik behövs, forskning och utveckling är centralt för att klara utmaningarna. I Sverige har vi kommit långt i att minska miljöpåverkan från vår produktion. Ett omfattande arbete för att minska näringsläckage från åker och djurproduktion har pågått länge, och har gett goda resultat. Vi är på rätt väg. I ett globalt perspektiv har svenskt lantbruk en tätposition när det gäller miljöarbete.
Tyvärr har vi tappat kraftigt i konkurrenskraft, vilket syns i en negativ volymutveckling. Den trenden måste vändas snabbt, för att nå lönsamhet.
Vi har ingen nytta av vårt miljöarbete om vi tvingas lägga ner det svenska miljövänliga lantbruket på grund av svag konkurrenskraft.
Alternativet förskräcker, att öka importen av livsmedel ytterligare, från länder som har större miljöpåverkan. Då krackelerar den miljövänliga fasaden. Att exportera miljöproblem till andra länder är fel väg att gå för att nå ett uthålligt samhälle.
Vilka frågor behöver vi då diskutera?
Hur ska vi försörja Europas befolkning med mat och energi?
Vilken roll ska politiken ha för att få både de tjänster som lantbruket levererar i form av biologisk mångfald och andra miljömål, samtidigt som vi utvecklar produktionen av livsmedel och energi?
Hur kan vi förbättra konkurrenskraften för De Gröna Näringarna?
Vilken forskning och utveckling behövs?
Inom den närmaste femårsperioden kommer många viktiga beslut att tas i EU. Det är viktigt att Sverige har en klar och tydlig linje om hur man vill se utveckling framåt. Ett bra tillfälle till det är under det närmaste halvåret då vi håller i ordförandeklubban, ta chansen Eskil!
Läs mer om