Ta korruptionen på allvar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men Uppdrag Gransknings program i SVT om försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika, Tjeckien och Ungern vittnar om något annat.
Det finns starka misstankar om att Saab, tillsammans med brittiska samarbetspartnern BAE Systems, har använt sig av mutor för att få planet sålt.
Den gigantiska härvan med olika obskyra mellanhänder har lett till att åklagare och polis nu utreder misstankar om mutbrott i England, Tjeckien, Sydafrika, Österrike, Schweiz, Liechtenstein och USA.
I endast ett land har förundersökningen både påbörjats och avslutats: Sverige. I veckan valde överåklagare Christer van der Kwast vid Riksenheten för korruption nämligen att lägga ned förundersökningen.
Det gjordes inte för att det skulle saknas misstankar - i beslutet står det att "BAE med utnyttjande av ett sofistikerat betalningsarrangemang gjort stora dolda utbetalningar som kan knytas till kampanjerna i Tjeckien, Ungern och Sydafrika och som möjliggjort mutor i dessa länder." Överåklagaren tror också att Saab kan ha varit involverat. Men hans bedömning är att det inte går att bevisa att någon av Saabs företrädare medvetet medverkat till mutbrott.
Beslutet har fått skarp kritik från industriländernas samarbetsorganisation OECD, som nu ifrågasätter om Sverige kan leva upp till sitt åtagande inom organisationens konvention mot mutor.
Även Transparency International har kritiserat Sverige. I Ekot på torsdagen förklarade ordföranden för svenska Transparency, Sven Hirdman, att omdömet om Sverige kommer att försämras i nästa rapport.
På grund av hur Jas-affären hanterats anser organisationen nu att Sverige bara har skött sig medelmåttigt när det gäller bekämpningen av mutor.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson kräver nu mer resurser till Riksenheten för korruption - samt en sanningskommission för att belysa hela Jasaffären.
Van der Kwast själv tror inte att det är möjligt att komma längre i Saabfallet. Däremot anser han att lagstiftningen i Sverige måste uppdateras, så att det blir enklare att dra internationella företag inför rätta för mutbrott:
"Lagstiftningen kommer inte åt uppdragsgivare som använder sig av konsulter ute i världen och använder en eller flera skärmar mellan sig och det som händer i sluttampen."
Nu pågår en utredning för att se över mutbrottslagstiftningen. Trasslet kring Jas visar hur viktigt det är att se till att åtgärderna som kommer ut därifrån blir kraftfulla och effektiva.
En annan insikt är att vapenexport alltid är en dubiös verksamhet. Handeln med vapensystem bygger snarare på tjänster och gentjänster än normala marknadsekonomiska spelregler.
Så länge Sverige sysslar med vapenexport finns ett uppenbart behov av ordentliga resurser för att utreda eventuell korruption. Det är hög tid att släppa idén om att svenskar eller svenska företag skulle vara särskilt oförvitliga.