Ta politisk makt över ekonomin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är ett känt faktum ur arbetareperspektiv, att högern ända sedan demokratins genomförande, aldrig varit förtjust i att folket har makt.
Nu vill Hoffstedt ta möjligheten att med ekonomi som argument, minska folkets bestämmande över egna angelägenheter. Säkert kan folkstyret förbättras, men det sker inte via färre förtroendevalda.
Marknadens inkompetens
Tillfället var illa valt för honom vid en tid då både högern och marknadskrafterna visat sin inkompetens. I stället är det så att nu måste politiken (folket) sätta sig bakom ratten och bestämma.
Nu måste det arbetas fram nya regleringar och lagar, som begränsar marknadens sämsta sidor. Marknaden förmår inte att ge folk vad man behöver i form av trygghet och bra varor.
Inte heller de gamla kommunistiska planekonomierna duger. Nu behövs det nya ekonomiska modeller, som kan styra ekonomierna. Under lång tid har lösningarna varit att avreglera och marknadsanpassa vilket endast släppt loss girigheten.
Det är ganska festligt mitt i all bedrövelse att i marknadskrafternas förlovade land på jorden, USA, där socialiserar man nu stora delar av bankväsendet.
Med anspelning på vad som sagts i Hemse om allmän respektive privat verksamhet, så är det förmodligen så att det allmänna (kommunen) just skall driva (inte leka) affär.
Ingen kortsiktig vinst
Folket självt bestämmer vilken service man vill ha och servicen blir rentav bättre i kommunal regi, som inte tar hänsyn till kortsiktig vinst.
Är socialdemokratin redo för en ny debatt om kontrollen över ekonomin? Är man beredd att försvara folkets rätt att bestämma över sig självt?
Nu är det också intressant att få veta var de så kallade samarbetspartierna står. Vänsterpartiets uppfattning kan väl med stor säkerhet anas.
Men det är dags att miljöpartiet bekänner färg, väljer man folket eller kapitalet. Det räcker inte med det vanliga flummet att man inte gillar globalisering och inte tycker om EU.
Det räcker inte tala om småföretagens välsignelse. Det blir bara värre av att försämra arbetarnas ställning på arbetsmarknaden. Självklart måste vi handla med alla länder som så vill. Och EU med sin storlek behövs, som motvikt till stora länder.
Det finns ingen plats mitt emellan arbete och kapital.