Tack och lov spolades halvmesyren
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I det sammanhanget kan det vara intressantare att se vad som sägs i replikskiftena. Så var det onekligen i går när Peter Eriksson (mp) var märkbart irriterad över att centern fått genomslag för en mer offensiv miljöpolitik i nuvarande regeringens åtgärder. Men han gav inget rejält erkännande att en koldioxidskatt nu skall ge styreffekter, i stället beklagade han att den nuvarande majoriteten slopade den halvmesyr till beskattning av flygresor som hade miljöpartiet till arkitekt och där många i de då regeringssamverkande partierna var mycket kritiska men accepterade för att det var ett pris att betala för att behålla maktpositionen.
Vi minns hur vi själva reagerade på den ologiska lösningen för Gotland. Vi är ju mer än många andra beroende av väl fungerande kommunikationer med fastlandet, och där ingår onekligen flyget som en del. Det löste den förra regeringen med att skattebelastningen skulle bara gälla i ena riktningen. Den som kan förklara logiken i detta är välkommen. I alla fall var det ingen som kunde ge de svaren när debatten var som mest aktuell.
I det avseendet plockade alltså inte Peter Eriksson hem någon poäng i debatten i går. Tvärtom, det var ju inte bara Gotland som drabbades. När det gäller de internationella resorna så gav den här skatten en verklig ojämlik effekt. Ta exempelvis svenskarna i den befolkningsrika Öresundsregionen. Givetvis skulle de välja att åka till danska Kastrup för sitt resande i stället för svenska Sturup. Danmark hade ju ingen tanke på en sådan här skatt.
Hade det blivit en internationell överenskommelse, exempelvis en gemensam EU-linje, hade just den internationella delen varit lätt att acceptera. Men nu blev det en åtgärd som blev mycket konkurrensnegativ. Och dessutom alltså ojämlik vid jämförelse mellan dem som har relativt nära till en flygplats i ett annat land och de som är hänvisade till de inhemska.
Ta nu inte detta som att jag är emot skattebelastning även på flyget. Den kommer, det är jag säker på. Men då måste den vara utformad på ett logiskt och konkurrensneutralt sätt. Det är mot den bakgrunden vi skall se koldioxidskatten, även om den höjer priset på petroleumbaserat fordonsbränsle.
Det är hos många ett besked som tas emot med stor skepsis, bilen behövs onekligen om hela Sverige skall leva. Det är en förståelig skepsis, men där får man balansera upp ekonomiskt negativt utfall på annat sätt, exempelvis genom landsbygdsavdrag.