Thomas Bodström varnade för gasledningen i sitt tal på Fårö

Thomas Bodström varnade för konsekvenserna av gasledningen.

Thomas Bodström varnade för konsekvenserna av gasledningen.

Foto: Håkan Ericsson

Gotland2008-03-31 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Redan i samband med sin föreläsning på Högskolan tog förre justitieminister Thomas Bodström (s) upp frågan om barnahus på Gotland. Han talade sig varm för detta även i sitt tal på de gotländska socialdemokraternas årsmöte på Fårö i lördags.
Den andra stora Gotlandsfrågan han tog upp var gasledningen. Thomas Bodström varnade för miljökonsekvenserna av gasledningen och hur den påverkar Gotland. Gasledningen påverkar inte bara miljön och har säkerhetspolitiska aspekter. Den påverkar också Gotland och då borde Gotland få ge sin syn på gasledningen.

Hoppas på ett nej
När jag pratade med honom efter talet, så förtydligade han, att han var orolig för den miljöpåverkan, som gasledningen kan få på Östersjön och Gotland. Och han hoppades den svenska regeringen skulle våga och kunna säga nej till gasledningen.
I övrigt var hans tal en skarp kritik av den borgerliga regeringens hattiga och velande politik, men som har ett stort mål, nämligen att öka klyftorna mellan fattiga och rika.
Thomas Bodström var upprörd över den brist på empati, som den borgerliga regeringen visar i sin jakt på de arbetslösa och sjuka. Han talade om den flyttlasspolitik, som många nu tvingas till, då den borgerliga regeringen skärpt reglerna vid arbetslöshet.
Andra exempel på de borgerligas medvetna politik att öka klyftorna som han tog upp, var den förändrade fastighetsskatten. Den innebär ju att de rika med stora hus i storstäderna får stor sänkning av fastighetsskatten, medan de med normaltaxerade hus, inte får någon sänkning eller i vissa fall en höjning.
Han var också upprörd över den uppdelning av sjukvården, som Filippa Reinfeldt och andra moderater gör. Nu blir det sjukvård efter plånbokens storlek och inte efter behov.

Får inte sluta springa
Thomas Bodström var även självkritisk. Han erkände att socialdemokraterna misslyckats i valrörelsen att berätta om hur deras jobbpolitik såg ut. Jobben kom, men de borgerliga var bättre på att få väljarna att tro, att de kunde fixa fram jobben.
Han varnade också för att socialdemokraterna skulle slå sig till ro, nu när opinionssiffrorna är så positiva för partiet.
Som gammal fotbollspelare tog Thomas Bodström liknelsen med hur farligt det är att leda matchen med 1-0. Då får man inte sluta springa eller sluta med offensiven och spela på resultatet. Tvärtom måste socialdemokraterna nu fortsätta att jobb fram en konkret politik för olika områden. Rådslagsarbetet måste gå i land och resultera i tydliga politiska förslag.
Och partiet måste arbete hand i hand med fackföreningsrörelsen, poängterade Thomas Bodström. Särskilt nu när facket är under hård attack från den borgerliga regeringen, som gör allt för att försvaga fackets möjligheter att värna medlemmarnas löner och anställningsvillkor.
Självklart talade förra justitieminister Bodström också om polisen och åklagarna. Den borgerliga regeringen och justitieminister Beatrice Ask (m) genomför mycket bra som socialdemokraterna förberett.

Justitieministern i en liten ask
Men handlingsförlamningen är stor för att klara krisen inom polisen. Det var när polisfacket sa till på skarpen, som förra rikspolischefen avgick och nu är det full cirkus om vem som ska bli ny rikspolischef. Polisfacket och andra grupper styr och ställer och har justitieministern som i en liten ask, skojade Bodström.
De borgerliga skär ner på anslagen till polisen, så civilanställda sägs upp. Då blir det fler poliser bakom skrivborden istället för ute på gatorna. Och besparingar för att sänka skatterna för de rika gör att det blir färre åklagare.
Efter talet och samvaron med öns socialdemokrater for Thomas Bodström med familj vidare till sitt hus på Fårö. Det samma gjorde förra migrationsministern Jan O Carlsson (s), som också var med några timmar på årsmötet på Fårö.
Läs mer om