Tidiga insatser kräver alltid en tidig uppföljning i skolan
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns förbud
Tyvärr finns det idag en lag som förhindrar skolor att lämna ut betygsliknande omdömen till föräldrar. Så fort man skriver ner på ett papper hur det går för en elev i förhållande till kunskapsmål är det betygsliknande, och därmed förbjudet.
Hur roligt är det för barn och föräldrar att först i årskurs åtta få en skriftlig indikation på att allt inte har gått på räls genom grundskolan? Som tur är så är det väldigt ovanligt att så är fallet, i alla fall på Gotland. Skriftliga omdömen i en eller annan form är redan införda på de flesta skolor.
Ett bra system
Jag har ända sedan mina barn började förskolan fått ta del av något som liknar skriftliga omdömen i det så kallade TRAS-arbetet. TRAS står för Tidig Registrering Av Språkutveckling, och är ett observationsmaterial som används i förskolan. TRAS innehåller förutom systematisk observation av generell språkutveckling även saker som samspel och kommunikation. I de tidiga åren i grundskolan finns ett liknande material framtaget av de gotländska skolorna där bland annat social utveckling, språk och matematikkunskaper följs upp skriftligt.
Både TRAS och andra varianter av observationsmaterial eller omdömen ger mig som förälder en trygghet då jag tydligt kan se att ingen missar om mina barn behöver extra stödinsatser - eller redan nått förväntade mål och behöver mer stimulans.
Med tanke på att skriftliga omdömen redan används i olika former bland annat på Gotland, och att det tycks finnas ett brett stöd för detta både hos elever och lärare är det förvånande att regeringens förslag att göra det obligatoriskt med skriftliga omdömen i samband med utvecklingssamtal mött ett sådant motstånd. Till stor del beror motståndet nog på oppositionens och medias medvetna eller omedvetna missuppfattningar om att det rör sig om att ge betyg till elever från årskurs ett. Betyg är det inte fråga om.
Självklarhet
Det borde vara en självklarhet att ge föräldrar tydlig information om hur det går för ens barn i skolan. Skolminister Jan Björklund (fp) sa när förslaget presenterades den 15 januari "Det är något märkligt med ett land där det skulle vara förbjudet att på ett papper skriva ner till föräldrarna vad eleverna har lärt sig i skolan."
Dessa märkliga regler, införda i en tid då kunskap kom i andra hand, är nu på väg att ersättas. De nya reglerna förväntas gälla från och med höstterminen 2008. De kommer att ge lärare ytterligare ett verktyg att hjälpa framförallt svaga elever, men också lugna oroliga föräldrar samt tjäna som stöd för mer avancerad undervisning för de barn som vill ha större utmaningar.