Tionde bästa i förskolan
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tidningen Fokus ranking av Sveriges kommuner är en sådan. Där rankas inte kommunerna efter någons tyckande utan efter faktiska parametrar som anmälda brott och antal skilsmässor, kulturutbud med mera. Man har ingen vinning av att nå ett visst resultat utan rankingen är helt objektiv.
Gotland hamnade som bekant på 113 plats i årets ranking, en försämring från 2008 då man låg på plats 102. Men om man tittat på de enskilda parametrarna skiljer det sig markant, Gotland ligger här mellan plats 8 och 272.
Plats 8 för jämställdhetsindex (?!) och 272 för sjukskrivningar.
För utbudet av idrott, kultur och fritid ligger vi bra till men parametrar som företagsklimat, antalet anmälda brott och skilsmässor lägger oss på den nedre halvan.
Det som gör en både glad och förvånad är att Gotland under rubriken "personaltäthet i förskolan" återfinns på plats 10 av 290 kommuner. Tionde bästa kommun i landet.
Ändå talas det om katastrof och förvaring av barn i debatten här på Gotland.
Jag vet att jag riskerar att bli tjatig i denna fråga men jag har ännu inte fått något acceptabelt svar på hur det kan vara så dåligt när vi fördelar jämförelsevis större resurser än 280 andra kommuner i Sverige?
Man brukar höra att det finns olika sätt att räkna personaltäthet men i denna ranking har man jämfört precis samma faktorer så jämförelsen blir ju relevant oavsett hur man räknat.
Kanske ska vi sätta lite mer fokus kring det faktum att vi ligger illa till gällande antalet sjukskrivningar och att vi ligger på 215:e plats när det gäller alkoholrelaterade dödsfall. Säkert finns det en del kopplingar mellan dessa två faktorer.
Däremot är antalet serveringstillstånd positivt rankat, och här ligger Gotland bra till, på plats 11 av 290.
Och de som blir sjuka av att dricka sprit konsumerar troligen inte merparten av denna på krogen så antalet tillstånd behöver inte automatiskt betyda större alkoholmissbruk. Men nog är det en paradox.