Tjatig myt om unga
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När representanter från ungdomsförbunden bjöds in till debatt i ett seminarium arrangerat av Fryshuset under Almedalsveckan stod det klart att det inte är något fel på engagemanget.
Det klagas alltid på ungdomarnas bristande engagemang, det har det gjorts i alla tider, konstaterade flera.
Det är nog ingen fara för att vi ska sakna kompetenta och engagerade makthavare i framtiden. Då är nog faran större med det engagemang som råder hos dagens makthavare. När man kan vara politiker i ett helt liv och helt och hållet beroende av politiken som yrke.
Anders Carlberg, grundare av Fryshuset i Stockholm, uttryckte denna oro: att de som blir kvar i politiken inte är de mest driftiga, allt fler väljer andra vägar för att bedriva sin politik.
- De som är minst kreativa och vågar minst är de som kommer att stanna i partierna, konstaterade han som också tyckte att Svenskt Näringsliv hade en bättre inställning än fackföreningsrörelsen i denna fråga.
Lite omvända världen som förstärktes när Thomas Idergard, Timbro, därefter talade om den individualism som råder som ett orosmoment för demokratin i framtiden, "jaget som den största visdomen".
När man hör Maria Ferm, Grön Ungdom, blir man helt och hållet lugn inför denna demokratiska framtid. En lysande stjärna på den politiska himmeln i Sverige. Liksom de andra i panelen som denna dag fick representera "ungdomarna".
Johan Pettersson, CUF, konstaterade att unga kräver ett annat system, att det behövs en konstitutionell diskussion om valsystemet. Något som Gustav Fridolin, journalist och tidigare politiker inom miljöpartiet utvecklade:
- Unga vill ha ett direkt inflytande, man vill göra något själv, inte välja någon annan som eventuellt kommer att göra något nästa år.
Att sprida myten om ungas bristande intresse för samhället och politik leder inte framåt. Vi borde tala mycket mer om det som statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren noterade, att dagens politiska samtal styrs helt av den mediala logiken och att det är partismen som har problem, inte engagemanget.
- Avskaffa partistödet och gör politikerna beroende av sina medlemmar, inte av statens finansiering, var hans råd som är värt att fundera på en stund.