Tom kassa vid månadsslutet

Gotland2008-01-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I måndagens webbfråga på helagotland.se svarade 61procent av de svarande ja på frågan om de har ont om pengar i slutet av månaden. Det går självklart inte att ta resultatet från denna typ av undersökningar som en absolut sanning, men den ger ändå en indikation om att väldigt många gotlänningar har svårt att få det att gå ihop i slutet av månaden.
Flera betydligt bättre underbyggda undersökningar visar samma sak. Medelklassen i Sverige tillhör de fattigaste i Europa om man ser till vad som finns kvar på bankkontot i slutet av månaden. Medelsvensson i Sverige har väldigt svårt att klara oförutsedda utgifter utan att låna. Att till exempel köpa en ny frys, eller klara av en större reparation på bilen är något som väldigt många långt upp i medelklasen har svårt att hantera. Än värre blir det vid arbetslöshet eller sjukdom. Många får då svårt att klara av till och med de fasta utgifterna.

Skapar otrygghet
Denna utbredda fattigdom skapar en beroendeställning både gentemot staten, de olika bidrags- och försäkringssystemen, och gentemot banker och andra aktörer på lånemarknaden. Det skapar också en utbredd otrygghet och brist på frihet. Många upplever att de inte har någon makt över sitt eget liv och sin egen tillvaro speciellt i svåra skeden av livet som arbetslöshet eller sjukdom.
De senaste 30 åren har en högskattepolitik förts i Sverige som har gjort det i princip omöjligt för alla utom de med riktigt hög inkomst att spara undan ett kapital. Socialdemokratin har gjort Sveriges befolkning beroende av sin egen politik med höga skatter och mer och mer utbyggda försäkrings- och bidragslösningar, som dessutom för många har visat sig vara en falsk trygghet. Något som från början skapades för att hjälpa de riktigt fattiga är nu något som stora delar av medelklassen är beroende av. Jag själv skulle inte klara en enda månad utan A-kassa, och att säga upp mig från jobbet utan att ha ett annat jobb i beredskap är inte att tänka på.
Att vrida Sverige ur detta grepp av beroende och ofrihet är något som nu har påbörjats av den nya regeringen. Vid årsskiftet togs andra steget i regeringens skattesänkningsreform.

Förändring att vänta
Inom några år kommer sannolikt betydligt fler än 39 procent av gotlänningarna att kunna svara "nej" på frågan om de har ont om pengar i slutet av månaden. Och det gör också att betydligt fler i framtiden blir villiga att ta risker som man ryggar för idag.
Det kan handla om att starta ett företag, hoppa på en högskoleutbildning i mitten av livet, eller helt enkelt ha möjligheten att ge fingret till chefen och säga upp sig från den där arbetsplatsen som man har vantrivts på i så många år.
Läs mer om