Tonårsrevolter har alltid funnits
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns företeelser som vuxenvärlden alltid fördömer. Ungas klädstil, musikval eller sätt att bete sig har alltid varit föremål för diskussion. Man kan nästan dagligen läsa om ungdomarna som lever ganska vilt på internet. Men det är egentligen inte så väsenskilt från forntidens logdans, där en del - i alla fall om dåtidens vuxna fick beskriva det - omoraliska ting skedde. Skillnaden är förstås att kommunikationen i dag går fortare och att det kan vara svårt för en ung tjej eller kille att vara säker på vem som är på andra sidan kabeln.
Flera uttryckssätt
Ungas sätt att göra revolter är många, allt från märket på kläderna till frånvaro i skolan. Oftast är den sortens revolter ofarliga och nödvändiga för att en individ ska bli vuxen, men när revolten går till överdrift är det ett varningstecken.
En undersökning som gjordes 2002 i Stockholms skolor visar att flertalet av dem som har skolkar fler än tio gånger på ett läsår är överrepresenterade i kriminella gäng.
Skillnaden är uppenbar mellan de som skolkar med ojämna mellanrum och de som gör det till en livsstil.
Livsstilsskolkaren bör fångas upp av skolan - ju tidigare insatsen kommer desto enklare blir situationen att lösa.
Det finns som ett vallöfte från alliansen att man återigen ska kunna skriva in skolk på slutbetygen från gymnasiet. I samband med gymnasiereformen 1992 tog den dåvarande riksdagsmajoriteten bort möjligheten för skolorna att rapportera om frånvaron i betygen. Som det heter på byråkratsvenska: "När en elevs anmälda/oanmälda frånvaro är av den omfattningen att det för läraren inte går att bedöma måluppfyllelsen avspeglas detta i uteblivna betyg". Detta är mycket märkligt - att skolk inte får rapporteras, utan endast visar sig i att eleven inte får betyg. Ett uteblivet betyg kan ju betyda så mycket mer, det finns ju personer som är närvarande men som faktiskt inte klarar målen.
För grundskolan finns dock inga skrivelser från nuvarande regering om att skolk ska avspeglas i betyget. Men det finns andra åtgärder som är upp till skolorna att genomföra.
Skolans skyldigheter
Med dagens teknik kan det inte vara svårt att ordna att när en elev inte dyker upp på morgonen så får endera av föräldrarna ett sms eller ett mejl om frånvaron. Om den upprepas ofta så borde skolan vara skyldig att kalla dit föräldrarna för utvecklingssamtal. Detta oavsett om det sker i grundskolan eller på gymnasiet.
Skolan bör dock vara mogen att inse skillnaden mellan dem som det faktiskt verkar gå illa för och dem som bara försöker distansera sig från överheten, de vuxna, i ett led att själv bli vuxen. Den förstnämnda gruppen måste skolan gripa tag i - den andra gruppen kan de symboliskt skälla på så att revolten faktiskt lyckas.