Trafiken ligger i topp
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi skall dock veta att dagsläget inte har kommit utan starka opinionsyttringar och statsmakterna har - oavsett partifärg på regeringen - haft svårt att leva upp till våra krav. Visst tillskjuter man mycket pengar men då är ju frågan om dessa skall jämföras som driftskostnader eller infrastrukturkostnader. Om vi gör det sistnämnda så får man ingen lång sträcka ny motorväg för det som årligen avsätts för Gotlandstrafiken. Dessutom skall man veta att anslagen mer eller mindre prövas vid varje budgetberedning.
Men - som sagt - visst har det blivit bättre och kan man dessutom lösa fraktkostnaderna på ett acceptabelt sätt så är vi en god bit på väg mot kostnadneutralitet.
De många politikerorden
Där kom för övrigt ett av många politikerord, kostnadsneutralitet. Visst är det onödigt krångligt, men i stället för att skriva en rättvis och jämn fördelning av kostnaderna så har jag alltför ofta fallit in i politikernas språk, och valt det övergripande ordet.
Tack och lov har jag hållit mig utanför varumärkesdebatten och överlåtit den till Eva Bofride. Hoppas att hon inte i tid och otid kommer att uttrycka förhoppningen att vi måste hjälpas åt att implementera varumärket. Det går ju bra att säga förankra, för det var just det ordet Eva Bofride själv sa när jag bad henne säga ett annat ord för implementera.
Men även om journalister och andra föredrar det mer lätthanterliga ordet så blir politikernas språk ändå tillkrånglat. Allt har sitt fackspråk och man vill ju inte gärna ge sken av att vara utanför den innersta kretsen och utesluta fackspråket. Oavsett vilket ämnesområde man befinner sig i.
Vem skrev vad?
En annan företeelse som jag ofta funderar över är när det kommer debattinlägg skrivna av fler än en person? Vem var det egentligen som skrev vad?
I den politiska debatten är det ofta en lokal politiker som skriver under tillsammans med en rikspolitiker. Liksom för att ge tyngd. Men jag vågar påstå att i de allra flesta fall så är det ingen av undertecknarna som skrivit, utan någon centralt placerad partistrateg.
Det kan vara farligt att skriva under vad andra författat. Det fick dåvarande justitieministern Anna-Greta Leijon erfara när hon skrev under rekommendationsbrevet till Ebbe Carlsson. Formuleringar "on my behalf" och "on my authority" (grovt översatt "på mitt uppdrag") var det som slutligen ändade Anna-Greta Leijons politiska karriär.
Och med detta sagt kan jag verkligen rekommendera er att läsa Anders Isakssons bok "Ebbe - mannen som blev en affär". Den är tankeväckande och ger också en bild av det politiska spel som dagligdags pågår omkring oss, även om också denna bok, liksom allt annat, skall läsas med eftertänksamhet och med en kritisk blick.