Tre förbättringar som borde gå före att sänka kommunalskatten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag undrar hur den socialdemokratiska ledningen ställt sig till de skattesänkningar, som i slutet av mandatperioden skall uppgå till 50 öre. Jag kan se åtminstone tre områden, som skulle behöva mera pengar.
För det första går sjukvården med underskott. Borgarna tror att man skall kunna spara sig ur den knipan, vilket kommer att vara omöjligt.
Även om vi för tillfället inte blir flera innevånare i kommunen, så blir medelåldern högre, kraven på vård är redan idag högre än tillgången och efterfrågan minskas genom avgiftshöjningar. Den medicinska utvecklingen beskriver ständigt möjligheter, att göra mera vilket kommer att pressa kostnaderna uppåt och efterfrågan på hjälp kommer att öka.
För det andra så är det hög tid att rusta upp vården för de äldre. Den är inte tillräckligt bra som den är och inom några år kommer behoven att öka med stigande ålder och ökat antal åldringar. Det känns som om borgarna bara blundar, möjligen hoppas man väl på privatiseringarnas trollspö, som på många håll bara gett ett ökat antal sjukfall genom dålig vård.
För det tredje behöver skolan mer resurser. Jag undrar just hur aktiv Lena Celion har varit i lärarnas vidareutbildning. "Lärarlyftet" lär behövas om kvalitén i skolan skall öka, så att alla elever som gått ut första klass i varje fall kan behärska alfabetets alla bokstäver.
Naturligtvis räcker inte sänkt skatt med 50 öre så långt, men de cirka 1500 kronor, som det ger en medelinkomsttagare per år, är en struntsak i förhållande till barns läskunskaper.
Jag vill se lite socialdemokratiska visioner omkring detta.