Tuff utmaning för Barack Obama
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det var inte många som trodde att den 71-årige panke Arizonasenatorn John McCain skulle ha en chans, att manövrera ut yngre och välfinansierade kandidater som New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani och förre guvernören och affärsmannen Mitt Romney.
Den största skrällen var förstås att Hillary Clinton, storfavorit på den demokratiska sidan, besegrades av en yngre färgad tämligen okänd senator vid namn Barack Obama. Obama visade sig besitta den karisma som Hillary saknar. Han slog henne också på fingrarna på det område där hon ansågs vara oslagbar - kampanjstrategi och finansiering.
Försöka hela partiet
Clintons stöd i partiapparaten smulades sönder av Obamas förmåga att locka nya väljare till sig. Inte minst unga och oberoende väljare. Totalt deltog över 35 miljoner väljare i de demokratiska primärvalen och spänningen höll i sig in i det sista delstatsvalet.
Men Obamas seger blev hårfin och den hårda primärvalskampanjen har inte gått spårlöst förbi. Obamas första uppgift som presidentkandidat blir därför att försöka hela partiet. Han behöver Clinton som visat sig ha starkt stöd hos kvinnor, vita arbetare och "hispanics" (amerikaner med latinamerikanskt ursprung), grupper som Obama inte lyckats så bra med hittills.
Obama kan utse Clinton till vicepresidentkandidat. Men Hillary (och Bill som han skulle få på köpet) tillhör det gamla politiska etablissemanget, och valet av henne skulle peka bakåt, inte framåt. Tvärtemot Obamas förändringsbudskap. En annan fråga är om Hillary Clinton finner sig i att spela andra fiolen i Vita huset.
Smutskasta motståndaren
Republikanerna är stukade av Bushs impopularitet, krig, bostadslånekris, oljeprishöjningar och vikande konjunkturer. Men de kan mobilisera väldiga resurser när det behövs och är fullkomligt hänsynslösa när det gäller att smutskasta politiska motståndare.
De kommer att ifrågasätta Obamas patriotism, korta skolgång i ett muslimskt land och annat som kan skrämma amerikaner. Man kan tycka att det inte ska vara någon svårare uppgift att besegra den gamle krigaren McCain, som kan tänka sig att stanna i Irak i 100 år och som redan talar om ett tredje storkrig i Mellanöstern - mot Iran.
McCain vill dessutom lägga ytterligare pengar på militären och behålla Bushs skattesänkningar för de rika, samtidigt som han säger nej till obligatorisk sjukförsäkring. Knappast vad krigströtta och ekonomiskt plågade amerikaner vill höra just nu. Numera är han också emot rätten till abort.
Ändå står Barack Obama inför en formidabel utmaning. Han ska behålla de nya väljare han vunnit i primärvalen och mobilisera de gamla demokratiska väljarna, däribland alla som röstat på Clinton.
Första färgade presidenten
Han ska också övervinna de fördomar som möter honom som färgad och "liberal". Rasismen är långt ifrån död i USA, och liberal är ett skällsord i en del amerikanska kretsar. Det blir tufft, men Obama har visat sig skicklig på att flytta fram sina politiska positioner i rätt ögonblick. Han har säkert några ess kvar kvar i rockärmen.
Vinner Obama valet i höst och blir USA:s förste färgade president, står han inför ännu större uppgifter: Att göra något åt de växande ekonomiska orättvisorna i USA och återupprätta USA:s skamfilade anseende i världen efter åtta år av republikanskt vanstyre och krigspolitik. Där skulle han nog få hjälp av sin hudfärg. Redan valet av en färgad till president skulle förändra omvärldens syn på USA i positiv riktning.