Turistskatt för att bekosta soporna

Gotland2008-07-31 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skrev om "sommarsopor" gjorde jag i förra veckans GT. Sopor från sommargäster oavsett om de hyrt in sig eller drar fram längs vägarna med bil eller cykel. Inget annat, Wera Svensson (GT 29/7).
Det var för dessa gästande grupper som det borde finnas olika storlekar på soppåsar att köpa, eftersom alla turistande gäster tittar på vad saker kostar och sopor vill mången som bekant inte kosta på sig. Det borde finnas soppåsar redan på färjan eller vid hamnen. Kan man dela ut turistinformation kan man sälja soppåsar på hamnplan.
Gör broschyrer om platser där sommargästen kan finna soppåsar. Om jag bor i Boge vill jag inte få uppgiften från tekniska förvaltningen per mail att gröna soppåsar går att köpa på Ica Maxi eller Coop. Åka till stan för att köpa en påse på 83 kronor. Det kallar jag inte ekokommun.
Sopfrågan, Wera Svensson, anser jag fortfarande hanteras av politiker och tjänstemän vid tekniska nämnden och förvaltningen med stor tafatthet. Och informationen är urusel. Och ditt svar ger i praktiken ingen lösning på hantering av allt löst sopgods som tränger in i på andras markområden och i andras tunnor.
Varför inte införa en turistskatt på 50 kronor som kan användas till sopstationer vid hamnen och platser från norr till söder för sommargästens osorterade sopor.

Kodade visstidskort
Husbilar är heller inget nytt. Varför blir man så tagen med överraskning av trender inom turistutvecklingen? Det borde politiker inom tekniska nämnden fundera över.
Självklart går basservice för husbilar att lösa med all ny teknik, som finns idag. Kan man tanka bensin, kan man tanka vatten.
Kan man betala för toaletter och duschar på camping med peng eller polett, måste man kunna göra det på några husbilsplatser också. Går det att koda hytter på Gotlandsbåten så går det att koda olika sorters anläggningar med basservice.
Kodade visstidskort för önskad service kan säljas på färjorna. Det kan dessutom ge sommarjobb till ungdomar.
Hur löser man samma frågor i andra länder som har samma typ av turister? Självklart får ön dåligt rykte om det inte finns service.

Gång- och cykelstad
Bekymmer har man också haft med parkeringsplatser i sommar. De räcker inte till.
Åk till Münster i Tyskland, en annan Hansastad. Där har man löst problemet med att göra parkeringsytor utanför staden och gjort parkeringshus för cyklar intill anslutning av matarbussar. På så sätt har denna Hansastad blivit en gång- och cykelstad året om.
Dessutom har man gjort speciella kvinnoparkeringsplatser för bilar närmast folklivet och också intill buss och pendel. Det är den nya tidens sätt i Tyskland att om möjligt avstyra våldtäkter efter en fyllenatt.
Apropå feministiska gliringar, som Wera Svensson kallar min debatteknik.

Läs mer om