Turkiet väger mellan öst och väst
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tre miljoner lökar i jorden i tulpanens hemland. Läckert att se. Stora charmoffensiven på.
Istanbul är en väldig stad med sina 16-17 miljoner invånare (av Turkiets 70 miljoner). Den enda stad i världen som ligger i två världsdelar. Två hängbroar över Bosporen förbinder Europa och Asien.
Utefter den tre mil långa Bosporen är bebyggelsen tät, särskilt på den europeiska sidan. På den asiatiska sidan har träd och gröna kullar i större utsträckning fått bli kvar. Men tala om gräddhyllor!
Här hänger tusentals villor på sluttningarna med utsikt över vatten. Och utefter stranden ligger gamla palats varvade med genuina trähus som nu säljs för fantasipriser.
Nummer fyra på världens tio i topp av dyraste husen ligger här vid Bosporen. 99 miljoner dollar. Som hittat. Jag fasar för att Bergmans Hammars skall hamna på denna tveksamma lista.
Magiskt som Gotland
Istanbuls läge är unikt. Här möts öst och väst. Här har Orientexpressen sin slutstation. Här finns en vattenled mellan Svarta Havet och Medelhavet. Ser man inloppet till Bosporen från Marmarasjön på en karta, är det märkligt likt en kvinnas sköte. Och där ovanför livmodern Svarta Havet.
Inte så konstigt att många kulturer fötts just här. Bysans och Osmanska riket. Kristendom och islam som avlöst varann. Hit kom våra vikingar en gång med båtar på de ryska floderna för att göra upptäckter och affärer.
Redan då stod kulturen högt med ståtliga byggnader och kyrkor. Det måste ha tett sig förunderligt för vikingarna. Som en magisk plats. Kanske berättade de om detta när de kom åter till Gotland. Men fann att Gotland var magiskt på sitt sätt. "Magiska Gotland" uppstod kanske redan för över tusen år sedan.
För 1500 år sedan byggdes här i Konstantinopel den ståtliga kyrkan Hagia Sofia. En av världens största kyrkor och en av Istanbuls stora sevärdheter. Men hur i hela fridens namn kunde denna väldiga kyrka med sina fantastiska mosaiker byggas på fem år? Vår kunnige turkiske guide svarar lakoniskt: "De hade bättre teknik då."
Kanske var det så, om man tillägger att byggherrarna hade obegränsad tillgång på arbetskraft och inte brydde sig om varken lönesättning eller värkande ryggar.
Väger mellan öst och väst
Vart är Turkiet nu på väg? Det känns som att det står och väger mellan öst och väst. Mellan islamsk och europeisk gemenskap. Turkiet söker medlemskap i EU, men EU ställer hårda krav på reformer: jämlikhet mellan könen, avskaffande av dödsstraff, yttranderätt och mänskliga rättigheter, liksom respektfull hantering av den stora kurdiska minoriteten.
EU:s Barroso har vid besök varit mycket tydlig på dessa punkter, vilket irriterat de nationalistiska och islamistiska partierna. För det är en dragkamp som pågår.
Arabiska pengar pumpas in för att stärka just dessa partier som bearbetar befolkning med låg utbildning, de som bor i slumområden och folk på landsbygden. Redan idag märks dessa strömningar. Alltfler kvinnor på gatorna med svarta dok, där endast ögonen och nästippen syns. Allt fler bär schal.
Men i grunden är Turkiet en sekulär (världslig) stat, trots att islam är religionen. Så har det varit sedan självständighetsförklaringen 1923, då en starke Kemal Ataturk tog tag i landets utveckling mot framtiden.
Inom tio år avgörs åt vilket håll Turkiet går. Hur hanterar strategerna i Bryssel och i arabvärlden denna situation?
Det krävs mer än charmoffensiver med tulpaner för att accepteras i EU-familjen.