Två olika frihetstolkningar

Gotland2009-07-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Under de tal som partiledarna höll under Almedalsveckan blev det tydligt att alla partier vill prata vitt och brett om frihet. Detta underbara ord, som fyller de flesta människor med glädje och förväntan. Dock tolkas det olika på höger och vänster sida i politiken, mycket olika.
Göran Hägglund (kd) talar till exempel om friheten i att "låta" kvinnor stanna hemma med sina barn till en ersättning av 3000 kronor. Jan Björklund (fp) pratar om den frihet han anser finns i att kunna pressa lönerna genom att tvinga unga människor att ta jobb till lägre löner.
Mona Sahlin (s) talar om den frihet som kommer att alla bereds samma ursprungschans. Borgerligheten pratar om ett samhälle där den duktige premieras, det är egentligen inget fel i just det.

Resurser att odla talanger
Det stora problemet kommer om de duktiga barnen nästan enbart kommer från de välbesuttna hemmen eftersom det är där resurserna finns att odla talanger och färdigheter. Eller när den duktige uppnått sina mål genom att kliva på någon annan.
Jag tror på friheten, det gör jag verkligen. Men jag ger inte så mycket för borgerlighetens extrema frihetstolkning, där allt kan säljas och köpas med pengar, som i sin tur ska frigöras ur vår gemensamma välfärd. Borgerligheten pratar gärna om skattesänkningar och genomför dem på lånta fjädrar.
Borgerligheten försöker inbilla oss att lycka och frihet uppnås genom att somliga av oss in i minsta detalj ska kunna välja vårdcentral, förskoleavdelning och så vidare. Detta istället för att se till att alla människor först har en grundtrygghet. Sedan är det kanske dags att börja ägna sig åt "lyx" som att välja och vraka i välfärdens olika skikt. Där är vi inte idag.
Istället håller vi på att få ett borgerligt samhällssystem som gör människan ofri. En urholkad a-kassa, så låg att människor tvingas gå från hus och hem och återgången till arbete försvåras. Ett sjukförsäkringssystem som lägger allt större rehabiliteringsansvar på individen och som bryr sig föga om de grundläggande systemfelen som gör att ohälsa börjar gro.
En skola där eliten prioriteras och det mest talas om regler och ramar, men ytterst lite om kramar. En privatiseringsiver som i få eller inget avseende sätter kvalité i första rummet utan främst stirrar sig blind på prislappen. Välfärden måste få kosta.
Vi socialdemokrater är beredda att fortsätta välfärdsbygget, och reparera de skador som orsakats av regeringen Reinfeldt.

Vi klarar det - om vi hjälps åt
Vi socialdemokrater vill fortsätta välfärdsbygget eftersom vi tror att människor med en grundtrygghet vågar mer, känner sig friare och därmed vågar utveckla sin fulla potential - i skolan, på arbetsplatsen och i familje- och samhällsliv.
Vi socialdemokrater tror på ett samhälle med solidaritet mellan människor, där vi som arbetar bär upp dem som tillfälligtvis eller permanent inte förmår arbeta. Vårt samhälle klarar det, om vi hjälps åt!
I valrörelsen 2010 står slaget om två helt olika samhällsbyggen, och två helt olika frihetstolkningar. Jag tror på den frihet som kommer av att vi gemensamt bidrar till ett samhälle där alla bereds samma grundtrygghet och därmed vågar utveckla sin fulla potential. Vilken är din frihetstolkning?

Läs mer om