Tveksamma fastighetsaffärer

Gotland2008-03-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter kommunens rabatterade försäljning av Östergarns skola tycker självklart Närborna att de ska få samma förmån. Den kommunala skolverksamheten i När läggs ner efter vårterminen. Närborna har nu bildat ett fastighetsbolag, och vill köpa skolan. Givetvis hoppas man på en uppgörelse liknande den i Östergarn. Sedan är tanken att lokalerna ska hyras ut till olika verksamheter. Bland annat vill När friskolas intresseförening, som jobbar för att förverkliga friskoleplanerna, hyra in sig i skolan.
Detta är ett delikat dilemma för Gotlands kommun, då man tidigare har sagt att friskolor inte kan räkna med rabatterade fastigheter. Det är en bra princip. Friskolor är ett välkommet inslag i det gotländska samhället, men måste konkurrera på lika villkor med de kommunala skolorna, även vad det gäller fastighetskostnader.
Frågan är då hur man ska hantera försäljningen i När, där en rabatterad försäljning sannolikt kommer att innebära att en eventuell friskola i När indirekt får sin hyra subventionerad av Gotlands kommun.

Fick ofta kritik
Den tidigare socialdemokratiska regimen kritiserades ofta under sitt styre av oppositionen och allmänheten för att sälja kommunala fastigheter utan varken budgivning eller värderingar. Nu har även alliansen insett att det går att använda fastighetsaffärer i sina politiska ambitioner. Här har man fått ännu ett verktyg att styra vilka verksamheter man anser gynna Gotland, och därmed bör få subventioner, och vilka som inte anses vara lika gynnsamma för Gotlands utveckling, och därmed får köpa fastigheter till marknadspriser på en öppen marknad. Tydligen anser man att en utveckling av Östergarn är värd att lägga uppemot en miljon kronor på. Frågan är bara på vilket sätt man kom man fram till att just Östergarn och inte avfolkningsbygder som Hemse, Mästerby eller Havdhem behövde detta relativt stora stöd, eller varför inte växande socknar som Väskinde, Västerhejde eller Tofta.
Återstår att se hur försäljningen av skolhuset i När kommer att hanteras. Ska man sälja det med rabatt till det lokala fastighetsbolaget, med risk för att det blossar upp en häftig debatt om hur Gotlands kommun ger friskolor konkurrensfördelar gentemot de "egna" skolorna? De höga hyreskostnaderna var ju en av huvudorsakerna till att man tvingades lägga ner många av de mindre skolorna. Eller låter man försäljningen gå ut på den öppna marknaden, och snuvar Närborna på det utvecklingsstöd på nära en miljon kronor som Östergarnsborna fick ta del av när de fick köpa före detta Östergarns skola till rabatt?
Läs mer om