Tveksamt om reseavdragen

Stockholmarna har ett väl utbyggt kollektivtrafiknät, så frågan är hur många som egentligen har avdragsrätt för sina arbetsresor med bil. Arkivbild: Tomas Oneborg/Scanpix

Stockholmarna har ett väl utbyggt kollektivtrafiknät, så frågan är hur många som egentligen har avdragsrätt för sina arbetsresor med bil. Arkivbild: Tomas Oneborg/Scanpix

Foto: TOMAS ONEBORG / SvD / SCANPIX

Gotland2007-09-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En föredragshållare som jag hade förmånen att lyssna till för en tid sedan presenterade en intressant uppgift. Han delade in påståenden i sanna, sannolika och falska. Det märkliga är att de som hamnar i gruppen falska har en förmåga att bita sig fast.
Rent praktiskt tycker jag mig märka att han har rätt. Åtminstone när det gäller den politiska debatten. Även om det falska påståendet inte var medvetet utan snabbt rättades till hänger det gärna kvar. Ett exempel på det är Folkbladets uppgift i tisdagstidningen om fastighetsskatten, att den skulle bli 4500 kronor för alla, alltså att de som idag har taxeringsvärden under 450000 kronor skulle få höjd utdebitering för att komma upp till 4500. Trots att det rättades till på Folkbladssidan i går hänger det ännu kvar i debatten, bland annat på vår webb.
I går förmedlade Folkbladet en annan uppgift som jag är mycket tveksam till. Där påstods nämligen att de som tjänar mest på det höjda bilavdraget är de som bor i storstäderna och dagligen pendlar. Samtidigt sägs att det drabbar glesbygdsbor hårdast. De uppgifterna skulle jag gärna vilja ha utvecklade. Och om det inte sker så befarar jag att vi fått ett nytt exempel på ett falskt påstående, som kan bli svårt att tvätta bort ur debatten.
Att jag är tveksam beror bland annat på att man först måste upp till 7000 kronor för att avdragsrätt skall gälla. Dessutom väger man egen bil mot de kollektiva färdmöjligheterna och då har jag svårt att förstå att stockholmare - som är de mest utpräglade storstadsborna - ens får godkänt för att använda egen bil för arbetsresor.
Möjligen skall Folkbladskrivningen tolkas på något annat sätt, men jag tror ändå att det är svårt att generellt få det till att glesbygdsbor är förlorare och storstadsbor vinnare på ett höjt reseavdrag.
Sedan är det en helt annan fråga att reseavdrag inte kompenserar glesbygdens människor fullt ut för deras behov av bilinnehav. Bilen används ju till så mycket mer än arbetsresor. Här gäller också att kunna klara sin försörjning som inte är direkt knuten till artbetsresan. Att handla mat för dagen, exempelvis. Förutom den sociala delen, med bland annat skjuts av barn till olika aktiviteter. Alltså tillfällen där storstadsbor kan utnyttja en väl utbyggd kollektivtrafik.
Läs mer om